04/08/13 06:26
(http://www.klassa.bg/)

ЕК притисна Португалия към плана за икономии

Европейската комисия /ЕК/ поиска от Португалия в неделя да следва целите, определени в рамките на плана за помощ. Това стана, след като португалският Конституционен съд отхвърли няколко от наложените мерки за строги икономии, препоръчани от кредиторите на страната.
Брюксел заяви, че има "доверие в португалското правителство, че бързо ще намери необходимите начини, за да може бюджет 2013 г. да постигне целите си" /да достигне дефицит от 5,5% от БВП през тази година/. Брюксел приветства факта, че правителството потвърди ангажимента си в неделя вечерта по изпълнението на бюджетния план и по отношение на сроковете".
Но ЕК предупреждава, че "всяко отклонение от целите на плана или предоговарянето им неутрализира усилията, които вече са направени от португалските граждани или удължава техните трудности".
"Продължаването на изпълнението на програмата е най-добрия начин за възстановяване на устойчивия икономически растеж и подобряване на перспективите за заетост в Португалия", настоява Брюксел в изявление. "В същото време, това е предпоставка за възможно удължаване на срока на кредитите на Португалия", казва европейската изпълнителна власт.
Теоретично решението трябва да бъде взето в събота по време на срещата на министрите на 27-те в Дъблин за възможността за удължаване на заемите за Ирландия и Португалия, две държави от еврозоната, поставени в условията на получаване на финансова помощ.
27-те вече се съгласиха по принцип, което остава да бъде потвърдено. Те поискаха "тройката", която обединява ключовите кредитори на Португалия и Ирландия, да представи "най-добрия вариант", за да отдалечат падежите на заемите
Португалия е изправена и пред политическа криза, тъй като Конституционният съд постанови в петък, че мерките за икономии на дясноцентристкото правителство са дискриминационни и следователно противоречащи на Конституцията. Сред тях са орязването на 14-та заплата за държавните служители и пенсиите на пенсионерите, както и намаляването на помощите при безработица и болничните.
Премиерът Педро Коелю, критикуван от всички страни за строгите икономии, които се смятат за прекомерни, подчерта, че няма да се откаже от плана.
Социалистическата партия, основната опозиционна сила поиска предоговаряне на плана за помощ, който самата тя поиска през април 2011 г., докато беше на власт.

Политическият климат е силно обтегнат през последните дни. Медиите разработват катастрофични сценарии вариращи от оставката на премиера през сериозно преструктуриране на правителството до преразпределение на властта чрез формиране на правителство на "националното спасение".
















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване