04/08/13 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Меркел: Решението за кипърските банки няма да е модел в ЕС


Решението за спасяване на кипърките банки чрез участието на големите вложители в тях (т.е. изземване на техните средства) няма да послужи като модел за бъдещи спасителни програми в еврозоната. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин при откриването на панаира в Хановер, съобщи БНР. Тя допълни, че „ние (еврозоната) трябваше да предприемем мерки, които не трябва да се превърнат в стандарт за солидния и сигурен банков сектор в Европа.

Владимир Путин също заяви, че и той очаква решението за Кипър да се окаже “уникално” и в бъдещи критични случаи да няма отново прилагане на подобни методи.

Според условията по сделката между Кипър, еврозоната и МВФ, вложителите и инвеститорите в двете най-големи кипърски банки ще понесат загуби за милиарди евро от спестявания, както и загуби в банкови акции и облигации.

Преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък коментира, че опасността за единната европейска валута заради финансовата ситуация в Кипър е отминала. Ръководителят на Еврокомисията обаче призна, че "проблемите остават". Заради кризата обаче пропастта между Севера и Юга в Европа е станала още по-голяма, отбеляза тогава Барозу.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване