04/08/13 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Представят полицейските досиета правени преди 1944 година

Държавна агенция "Архиви" ще представи на днешния 8-ми април новата дигитална колекция "Полицейски досиета на известни личности от периода преди 1944 г.".

В резултат на подписано споразумение през 2010 година Държавна агенция "Архиви" получи, наред с останалите документи от Архива на МВР, огромен масив с "полицейски досиета" от периода преди 1944 година (92 561 лични и съдебни дела, чийто общ обем е опредеблен на "442 линейни метра").

Труднодостъпни допреди две години, днес те са на разположение на всеки, който проявява интерес към тези документи. Сайтът "Полицейски досиета на известни личности от периода преди 1944 г." е създаден в отговор на нарасналия читателски интерес към тези документи и с цел да се облекчи достъпът до тях. Засега от хилядите досиета в него са представени тези на 26 известни български общественици, писатели и бъдещи "партийни величия". Наред с политиците Тодор Живков, Вълко Червенков, Трайчо Костов и Г. М. Димитров, в сайта присъстват интелектуалци, като Никола Вапцаров, Йосиф Хербст, Младен Исаев, както и основните фигури от опита за преврат срещу Живков – генералите Иван Тодоров – Горуня и Цвятко Анев.
















Държавна агенция "Архиви"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване