04/08/13 13:57
(http://www.klassa.bg/)

При пушачите фрактурите зарастват 6 седмици по-бавно

Досега се знаеше, че пушенето вреди на белите дробове и сърцето, но ново изследване установи, че то забавя възстановяването на костната тъкан при фрактури и увеличава риска от усложнения. Учени от Медицинския университет в Пенсилвания, САЩ, са анализирали 20 проучвания върху оздравителния процес на 6480 пациенти, от които 1457били пушачи. Те имали различни счупвания – на глезен, бедрена кост, раменна кост, крайници и са били третирани с различни техники – външно фиксиране, вътрешно, поставяне на пирони и др.
Учените са установили, че оздравяването при една фрактура средно отнема 24,1 седмици, но при пушачи процесът е със 6 седмици по-дълъг. Дори при по-специфични фрактури на пищяла той е закъснявал със7 седмици при хора, които употребяват никотин.
Освен това, при пушачите по-често се забелязвали усложнения като инфекции, например. Резултатите от изследването са били изнесени миналия месец на конгрес на американските травматолози, съобщава в.“Фигаро“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване