04/08/13 14:22
(http://www.klassa.bg/)

Промишленото производство се свива с 2 на сто през февруари, строителството излиза от кризата

Промишленото производство се свива с 2.0% през февруари на месечна база, но нараства с 5.1% спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни на НСИ, разпространени в понеделник.
През февруари 2013 г. на месечна база е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.4%, в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%.
По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 39.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 11.4%, производството на напитки - с 8.4%, производството на химични продукти - с 8.3%, производството на хранителни продукти - с 6.0%.
Ръст е регистриран при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 18.0%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.7%, и при производството на тютюневи изделия - с 6.7%.
На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - със 7.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.6%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 6.0%.
По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 41.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 41.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 29.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 14.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 12.3%.
Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 11.0%, производството на химични продукти - с 10.8%, и при производството на хранителни продукти - с 10.5%.
Индексът на строителната продукция през февруари обаче се покачва с 0.6% над равнището му от предходния месец, а на годишна база календарно изгладените данни показват увеличение от 7.9% през февруари 2013 г. в сравнение със същия месец на 2012 г.
На месечна база продукцията от гражданско и инженерно строителство бележи увеличение от 3.1%, докато сградното строителство намалява с 1.1%.
Увеличението на строителната продукция на година база се определя предимно от положителния темп при сградното строителство, където нарастването, изчислено от календарно изгладени данни, е 15.0%, докато при гражданското и инженерното строителство е регистрирано намаление от 1.2%.
Тези данни контрастират рязко с картината от февруари миналата и по-миналата година, когато строителната продукция бележеше спад съответно с 13.2% и с 26.8% на годишна база.
Същевременно кризата на вътрешното потребление продължава да се задълбочава. През февруари оборотът в търговията на дребно намалява с с 0.9% спрямо предходния месец. На годишна база данните на НСИ показват спад с 3.3%. Оборотът през февруари 2013 г. намалява за единадесети пореден път.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване