04/09/13 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Граждани срещу репресиите на МВР

От „Другата България" и движение „Освобождение" излязоха на протест срещу полицейския произвол пред прозорците на МВР. Те настояха за проверка на действията, които вътрешното министерство разпорежда в последните месеци и заплашиха с искания за оставка ресорния министър.
Събралите се публично заплашиха, че ако до седмица няма резултати от подобна проверка, те ще сигнализират всички правозащитни български и международни организации за това, че правата на българските граждани са грубо нарушавани.
По думите на говорителя на движение „Освобождение" Ивайло Франц напоследък полицаи спират по улиците граждани и автомобили за проверка, като записват личните им данни с неясна цел. Той добави, че е получил множество сигнали от граждани, предимно в малките населени места, за „осъществяване на репресия, насилие и заплахи", като много от хората са се оплакали, че са привиквани в местните районни полицейски управления, където полицаите са ги задължавали да подписват декларации, че повече няма да участват в протести срещу властта.
Франц уточни, че днешният протест не е срещу полицаите, които са длъжни да изпълняват заповеди, а срещу действията на ръководството на МВР.
Демонстрантите прочетоха по мегафон под прозореца на служебния министър отворено писмо на шофьор от Велико Търново, който се оплаква от полицейски терор върху гражданите в старата столица.
„Хората по селата живеят в страх за живота си от цигански набези, а полицията в градовете се чуди кого да спре и да глоби неправомерно", възмути се Франц. Той обвини служебният вътрешен министър, че се смята за повече от гражданите и че не отговаря на техните необходимости.
Демонстрантите обявиха, че следващия вторник в 12.00 часа отново ще се съберат под прозорците на МВР, за да поискат резултати от извършената проверка.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване