04/09/13 11:33
(http://www.klassa.bg/)

Константин Пенчев: Не журналистите, а държавата е длъжна да пази тайните си

Държавата пази тайните, а не журналистите. Това заяви пред bTV националният омбудсман Константин пенчев, запитан за казуса с журналиста от Медиапул, който бе привикан от прокуратурата да издаде източниците си. " Никой не може да забрани на журналист да публикува информация, която има", мотивира се  Пенчев.
"Аз веднага се сетих, че той пише на съдебна тематика, а на такава тематика може да се пише само критично," допълни омбудсманът. Той отбеляза, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да търсят проблема първо в себе си.

Константин Пенчев посочи, че при него постъпват оплаквания на граждани най-вече срещу монополите. Той изрази неразбиране, че дружествата отказват информация на клиентите си, а на запитванията на омбудсмана за проблемите на същите клиенти веднага дават отговори.

"Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постарому," подчерта той и призова гражданите да не се отказват от справедливите си искания.

Омбудсманът е категоричен, че запорът на енергийни помощи е абсолютно незаконен, но частните съдебни изпълнители не получават информация от банките за произхода на парите в сметките, които запорират.

Пенчев изрази съжаление, че Конституционният съд не е успял да свали някои от привилегиите за банките. Той даде пример с решение на Европейския съд за правата на човека в Люксембург за Испания, където вече се забранява банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, оспорвайки лихвите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване