04/09/13 16:19
(http://www.hsnovini.com/)

Младежкият парламент на обмен в Ирландия

Общинският младежки парламент се завърна от участие в едноседмичен обмен в Дъблин. В ирландската столица те се включиха в дебати и презентации по един от най- наболелите проблеми напоследък „Психичното здраве на младежите”. Заедно с основната тема участниците в обмена са популяризирали и своята национална култура с песни, танци и традиционни ястия.

Младежите от Хасково са гостували на колегите си Дъблин по международната програма „Младежта в действие”. В столицата те са имали за цел да споделят своя опит и да натрупат допълнителен такъв, за да бъдат полезни на своите връстници.

В работата си младежите са си партнирали с техни колеги от Ирландия, Турция и Унгария. Всяка група е изнесла презентация за състоянието на психичното здраве сред младежта в собствената си държава. Българската група, в която са били и ирландецът Дани и словакът Фери се е включила с няколко уъркшопа, чрез изкуството на танца, музиката, изобразителното изкуство. Хасковлии дори са изпълнили рап песен пред своите връстници.

Освен интересните уъркшопове организаторите от Младежкия център в Дъблин са били предвидили много предизвикателства на открито. Всеки следобед от едноседмичния обмен са били провеждани различни спортни мероприятия като катерене по дърво и въжета, бягане с препятствия по горист терен, пресечен с въжета върху кал, преодоляване на вода, подземни и надземни тунели, препятствия с тръби и гуми, кану-каяк в океана и пейнтбол. Те са се провеждали в специално оборудвания за целта приключенски лагер „Килъри”.

По време на престоя си в Дъблин младежите са посетили и някои от най- големите забележителности на града като “Тринити колидж”, “Стивенс Грийн парк”, реката “Лифи”, която пресича града, монумента – символ на Дъблин, наречен „Копието“ и други.

Всяка от вечерите е имало представяне на различните държави. В специално подготвената от хасковлии програма младежите са представили видео клип, песни, танци и брошури на Туристическия информационен център. Най- голям интерес за чужденците са представлявали българските народни танци както и подготвената с традиционни ястия трапеза, включваща вино, млечни продукти, луканка, мед, и лютеница.

В резултат от представянето на културата ни, младежите от останалите 3 страни са се впечатлили и са изявили желание да посетят България. От Младежкия парламент в Хасково съобщиха в аванс, че работят именно по проекти за обмен в България.

Младен Желязков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване