04/09/13 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски обеща преустановяване на държавния „рекетьорски произвол“


"Държавата трябва да стане коректен платец към бизнеса и да няма забавяне на възстановяването на ДДС и плащания за извършени работи. Електронното правителство и електронно здравеопазване и правосъдие са неща, които ще помогнат на държавата и хората да се освободят от административния произвол". Това каза кандидатът за премиер на социалистите Пламен Орешарски при представянето на управленската програма на партията. Няма страна, която е достигнала до благоденствие чрез строителство на магистрали, каза още Орешарски. Пътят е обратен, смята той.

По въпроса за доходите кандидат-премиерът посочи като основен проблем безработицата, като нейното намаляване ще увеличи парите, които влизат в домакинствата. Според програмата на БСП създаването на 250 000 нови работни места е изпълнима цел при насърчаване на стопанската активност и подобряване на бизнес климата, което обаче няма да стане за кратко време. За минималната работна заплата в програмата на БСП е записано тя да стане 450 лева до края на мандата. Вижданията в данъчната сфера са да не се облага минималната работна заплата, а за доходите над 4500 лева месечно ставката да се увеличи на 20%, но само за частта над въпросните 4500 лв. Така доход от 5000 лева на практика ще се облага с 11% ставка, изчисли финансовият експерт.

Важна стъпка за излизането на България от кризата е увеличеното участие на държавата в икономическото развитие, каза още кандидатът за премиер при изборна победа на БСП Пламен Орешарски. Той предвижда засилване ролята на Българската банка за развитие при кредитирането на малкия и среден бизнес.

Ще се търси и използване на държавния поземлен фонд за развитие на земеделието. Като цяло подобряване достъпа до кредити на бизнеса е едно от най-важните стъпки, които трябва да се направят.

Ще рестартираме АЕЦ "Белене" на базата на икономически анализи, а не с политическо решение, обеща Орешарски.

Като важна задача на бъдещото правителство, Пламен Орешарски посочи преустановяване на държавния „рекетьорски произвол“ и изтегляне на МВР от бизнеса, както и връщане на типичните функции на НАП и митниците при гарантиране на равнопоставеност на икономическите субекти.

Темата за монополите Орешарски разви в посока контрол върху работата на такива компании, въвеждане на по-строги регулации за тях, като се застрахова, че има естествени монополи, които е трудно да бъдат конкурирани.

Накрая той обеща правителството на БСП да работи за развитие на демокрацията и ограничаване на престъпността, за пресичане на контрабандните канали и провеждане на цялостна административна реформа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване