04/09/13 15:50
(http://www.hsnovini.com/)

РЗИ: Отрицателни са пробите за кучешка тения на жители от Криво поле

д-р Снежана Иванова, началник на дирекция “Надзор на заразните болести”

Направените изследвания за кучешка тения на жители от хасковското село Криво поле са отрицателни. Резултатите оповестиха на пресконференция днес епидемиолози от Регионалната здравна инспекция. Доброволните изследванията са направени по предписание на здравната инспекция миналата седмица. Мерките са взети заради смъртния случай на 5-годишния Стефан, който почина от кучешка тения в детската градина в селото.

“Изследвани са 68 души. От тях 60 са деца и младежи до 18-годишна възраст, а 8 са възрастните хора.  Продължават профилактичните прегледи и изследванията на останалите жители на Криво поле”, информира директорът на  Дирекция “Надзор на заразните болести” д-р Иванова.

България е на първо място по заболели от ехинококоза сред останалите страни членки на Европейския съюз. През 2009 г. заболелите от кучешка тения в страната са били 461 души. 9 са регистрираните случаи на заболели в областта през миналата година, а за първото тримесечие на тази 6. Основен източник на ехинококозата са кучетата. Те се заразяват при изяждане на сурови вътрешни органи на болни животни. Кучешката тения се развива в тънките черва на четириногото. С изпражненията му яйцата попадат в околната среда.  Човек се заразява най.често при пряк контакт с куче или при консумация на замърсени с яйца на паразита зеленчуци и плодове. Това обяснява, защо често от кучешка тения страдат и хора, които нямат куче.  От храносмилателната система на човека зародишите преминават по кръвен път и поразяват вътрешните органи.

Д-р Светлана Узунова, началник “Противоепидемичен контрол”

В човешкия организъм кучешката тения се развива бавно в продължение на години. В началото често липсват оплаквания. Обикновено заболяването се открива случайно, при изследване извършено по друг повод. Понякога заболяването се проявява с обриви по кожата, тежест или лека болка в увредения орган, отпадналост, лека умора, сподели д-р Светлана Узунова, началник на отдел “Противоепидемичен контрол “.   Много често ехинококозата се проявява клинично направо с развитието на сериозни тежки усложнения, като разкъсване на кистата. В този случай човек изпада в шок, който води до  смърт.

Според статистиката най-опасни са овчарските кучета. Цифрите показват, че 78% от тях са заразени. Следват скитащите – 57%. Кучешка тения развиват също домашните и ловните четириноги. Затова специалистите светват стопаните да не хранят кучетата със сурово месо и да ги обработват с препарат на всеки три месеца. Най-уязвими са децата, чиито хигиенни навици все още не са изградени.  За да се предпазят от зараза те трябва да мият редовно ръцете си.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване