04/09/13 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Северна vs. Южна Корея

Това, че втората част от едно име на една страна е идентично с това на друга, не означава почти нищо. Случаят с Южна и Северна Корея го доказва. От няколко дни от двете страни на границата тлее напрежение, което отдавна не се е случвало.

Благодарение на американското застъпничество Южна Корея стана икономическа сила и една от най-успешните икономики в световен мащаб. Не случайно днес почти няма жител на планетата който да не е чувал за продуктите на марки като "Самсунг", "Хюндай", "LG" и много други. Не такава е съдбата на Северна Корея. Там всичко се върти около семейната династия, която управлява страната вече почти 50 години. Основното на което се базира нейната "стратегия" е философията на самостойност. В нейно име днес повечето хора от КНДР изпитват системен глад и мизерия.

Тези дни блогът на "Гардиън" обяви статистика, на която се показва колко различни са двете държави, не само икономически, но и от обществено-политическа гледна точка. Така например БВП на Южна Корея приближава 1 622 милиарда долара, докато на КНДР по непотвърдени данни е не повече от 40 милиона.

Износът на Южна Корея е за 552, 6 милиарда долара, докато този на Северна Корея е едва 4,71 милиарда. На всеки 1000 раждания в Южната част на полуострова умират средно по 4,08 деца, докато тази бройка за Северната част надвишава 26. В същото време средната продължителност на живота на населението в Южна Корея е 79 години, докато при севернокорейците тя рядко надвишава 69 г. Но и не само това. Около 85 на сто от жителите на Юга имат достъп до интернет, а на тази привилегия в Северната част на полуострова могат да се радват едва 0,1% от населението.

Всъщност, оказва се, че единственото превъзходство на Севера над Юга е числеността на армията. В Северна Корея има 1,19 милиона войска, докато в Южна числеността й е 655 000.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване