04/10/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ настояват за радикална промяна в Сирия

Политком.ру

Държавният секретар на САЩ Джон Кери взе често да се отбива в Близкия изток. През уикенда започна втората му за месец и нещо обиколка из региона. Също като миналия път отправна точка стана Турция, а основна тема в преговорите с турското външнополитическо ръководство бе Сирия.

Честите американско-турски контакти, честото общуване на Вашингтон с регионалните столици, включени в борбата срещу сирийските власти, са признак, че антиасадовската коалиция се готви за решителни действия.

В Турция са разположени комплекси за ПРО “Пейтриът”, в лагери на турска и йорданска територия усилено се обучават въстаници от Свободната сирийска армия (ССА), оживено се обсъждат оръжейни доставки за сирийската опозиция.

Контактувайки все по-често с регионалните си партньори, САЩ показват, че е дошло време за радикален обрат в ситуацията в Сирия.

При все че Кери отново започна визитите си с Турция, ако говорим за обрат в Сирия, на днешния етап американците приоритетно се насочват към друг свой близкоизточен партньор - Йордания. Ето пример, подчертаващ колко е важно за Вашингтон тясното сътрудничество с Аман.

По време на скорошната си близкоизточна обиколка президентът на САЩ посети Йордания, но не удостои Турция с лична визита. Тамошното ръководство е привикано да разговаря с Обама в средата на май във Вашингтон - това бе сред конкретните точки, обсъдени от Кери с турския му колега Ахмет Давутоглу. Очаква се премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да посети САЩ на 16 май.

Дотогава обаче Вашингтон би желал да види в Сирия осезаеми успехи, осигурени чрез Йордания. В навечерието на визитата на Кери в региона американският печат отбеляза твърде тесните, доверителни контакти между Вашингтон и Аман. Писа, че е ускорена подготовката на бойци от ССА на йорданска територия с оглед да бъдат прехвърлени в южните сирийски райони.

Тъкмо в Юга на страната, обхваната от военен конфликт, антиасадовските сили демонстрираха напоследък позиционни успехи. Те може би са убедили окончателно Вашингтон да избере йорданското направление за водещо, целейки поврат в ситуацията.

В публикация от 3 април, озаглавена “U.S., Jordan Stepping up Training of Syrian Opposition” (”САЩ и Йордания ускоряват обучението на сирийската опозиция”), “Вашингтон пост” цитира посветени източници, според които САЩ и съюзниците им планират създаването на две буферни зони в южните гранични райони на Сирия. За целта американски инструктори (150 военнослужещи от САЩ) обучават в Йордания 3000 бойци на ССА.

Според вестника е било предвидено този “ограничен специален контингент” да бъде прехвърлен в Южна Сирия към края на юни. След интензивни преговори на Вашингтон с йорданските власти и “сверка на часовниците” с други регионални партньори на САЩ обаче е било решено бойците да се изпратят по-рано - в края на април, тогава да се сформират и буферните зони.

Турският печат изтъква приноса на Анкара, за да се активизират усилията на антиасадовската коалиция. Турското ръководство се стреми по всички достъпни начини да убеди американските си партньори, че Вашингтон трябва да се концентрира най-вече върху сирийския въпрос. Качествен признак, че САЩ скланят за най-активни действия в Сирия, ще бъдат оръжейни доставки за въстаниците. Поне така смятат мнозина коментатори в Турция.

Ще отбележим, че след разговора между Обама и Ердоган преди година (на 25 март 2012 г.) и двете страни описваха с други формулировки проблема с оръжейното снабдяване на сирийската опозиция. Лидерите на САЩ и на Турция заявиха тогава, че планират съвместни доставки на “несмъртоносна помощ” за сирийските въстаници (медикаменти, храна, средства за свръзка).

“Несмъртоносна помощ” обаче е неподходяща за удари ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване