04/11/13 13:04
(http://www.klassa.bg/)

Пхенян е похарчил за ракетно-ядрената си програма над 3,24 млрд. долара

Разходите на Северна Корея за ядрената и ракетната програма са надхвърлили 3,24 млрд. долара, съобщи Министерството на отбраната на Южна Корея, цитирано от ИТАР–ТАСС. КНДР е похарчила най-малко 1,5 милиарда долара за разработването на ядрено оръжие и за провеждането на своя трети подземен ядрен опит през февруари 2013 година. 1,74 милиарда долара са били отделени за усъвършенстване на ракетните технологии и създаването на нужната инфраструктура. Около 600 милиона долара са похарчени за строителството на стартова площадка за ракети с далечен обсег на действие. От южнокорейското министерство на отбраната посочват, че очакваното в близките дни изстрелване на нова севернокорейска балистична ракета със среден обсег на действие ще струва на Пхенян минимум 840 милиона долара.
Междувременно бе съобщено, че официални представители на САЩ и Северна Корея са провели тайна среща в Ню Йорк преди последната ескалация на напрежението на Корейския полуостров в средата на март. Срещата на представителя на САЩ в шестстранните преговори за уреждане на ядрения проблем на КНДР Клифърд Харт и заместник-постоянния представител на Северна Корея в ООН Хан Сун-рел не е довела до резултат, защото амерпиканският представител е призовал Пхенян да избягва провокативни действия и да се върне към дипломатическия подход, а в момента Северна Корея е във военно положение с Юга.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване