04/12/13 05:17
(http://www.klassa.bg/)

Анкара ревизира антитерористичните си закони

Турският парламент прие промени в антитерорристичното си законодателство, което дълги години беше подлагано на критики от Брюксел. Новият пакет от закони е съобразен в някаква степен с европейските стандарти и вече ясно разграничава членството в нелегална организация и пропагандирането на идеите й (то вече не противоречи на законите, стига да не оправдава насилието и да не призовава към него).

Влизането в сила на новите закони може да доведе до освобождаването на няколко хиляди затворници, които се намират зад решетките основно за връзките си с поставената извън закона Кюрдската работническа партия (ПКК). Реформата премахва и 20-годишната давност за хора, участвали в мъчения. Привърженици на промените са определяни като стъпка в правилна посока, но и като недостатъчни, широкото тълкуване на чиито текстове позволиха в затвора да бъдат хвърлени стотици хора, вкл. Висши офицери от армията, журналисти, политици и учени. На 31 януари в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) беше внесена планина от молби за разглеждането на 16 700 случая за нарушаване на човешки права, сочи информация на турското правосъдно министерство. От 1959 г. досега ЕСПЧ е признал Турция за виновна в нарушаване на човешки права при 2 521 случая.
Турският правосъден министър Садула Ергин коментира промените в антитерористичното законодателство като израз на желанието да бъде подобрено положението със спазване основните човешки права и гарантиране свободата на словото.

















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване