04/12/13 05:00
(http://www.klassa.bg/)

България сама си създава проблеми

Проблемите на България са изцяло национално произведени, следователно трябва да намерят своето националноотговорно решение.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на конференцията "Германия - страна на иновации", организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара по повод на "20 години германска икономика в България".

В тежки времена не трябва просто да посочваме някой в Брюксел или в друга европейска столица, който е произвел проблемите, смята държавният глава.

Той посочи Германия за пример, че следи за своята конкурентоспособност, както никоя друга държава в Европа, и прави тежки реформи за конкурентоспособност. Германия не се оплаква, дава пример за реформи, но и за визия, добави президентът.

Плевнелиев каза, че е важно да има националноотговорна политика в подкрепа на икономиката, малките и средните предприятия и на възможностите България да се развива по пътя на експорта и иновациите.

Президентът отбеляза стратегията за развитие "България 2020", която ще залегне в Договора за партньорство с ЕК до 2020 г. и ще бъде подкрепена с 15,2 млрд. евро фондове за България. Част от тази стратегия е и Националната иновационна стратегия.

Очаква се до 3-4 седмици първият вариант на закон за иновациите да бъде готов,

посочи президентът. Има създадени работни групи, служебното правителство работи интензивно в тази посока.

Предвижда се създаването на национален иновационен борд, който ще формира стратегиите в различните клъстери и направления до 2020 г. и за първи път българската наука, предприятия и бизнес ще участват заедно в този борд.

Ще има и национален иновационен фонд, който ще бъде подкрепен с евросредства и средства от националния бюджет.

Президентът отбеляза, че се работи активно и по новата ОП "Наука и иновации за конкурентоспособност", която ще бъде подложена скоро на широко обществено обсъждане.

Плевнелиев отбеляза още и важността на закон за професионалното образование

като алтернатива на висшето образование. Той допълни, че до месец документът ще има своя първи вариант.

Основна предпоставка за успеха и просперитета е образованието, това е единствената мярка по време на криза, която е най-работеща, най-ориентирана към бъдещето, към младите хора и просперитета на нацията, посочи Плевнелиев.

Той акцентира на необходимостта от решаване на проблема с младежката безработица в България, която по думите му е на "алармено високо" ниво и трябва да бъде овладяна.

Президентът посочи, че служебното правителство работи и полага много сериозни усилия за решаване на проблема.

Скоро ще има възможност със средства от държавния бюджет и от европейските фондове да започнат програми за квалификация и преквалификация и стажове на младежи до 29 г. в предприятия.

















VESTI.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване