04/12/13 23:28
(http://e-vestnik.bg/)

Всички блъфират - кой ще (на)мигне пръв в коалиционния дуел

Иво Инджев

Вчера прогнозирах (почти сериозно) задаваща се нова тройна коалиция, която обаче няма да е удобно да бъде кръстена така и затова предложих на шега да се казва „дойна коалиция”. И заваляха опровержения…

Пак се шегувам - не твърдя, че съм предизвикал отзвука. Но е интересно съвпадението, че за броени часове започна благородно социалистическо състезание (както се наричаше при комунизма яловата конкуренция в условията на държавния капитализъм). Станишиев патетично се закле, че никога БСП няма да се коалира с ГЕРБ, а партийният строител на ГЕРБ Цветан Цветанов изключи коалиция с БСП, ДПС и „Атака” , но вече не изключи вероятност от съюзяване с „България на гражданите”, потвърдила мигновено, че няма да си сътрудничи с никого в бъдещия парламент.

Цялото това отрицание на отрицанието прилича на сценка от надлъгването от каубойските филми, когато бабаитите с колтовете стоят разкрачени един срещу друг с ръка на кобура. Кой ли ще (на)мигне пръв в тази класическа сцена в нашия вариант, която повече прилича на т.н. мексиканска рулетка- ситуацията, когато всеки е насочил пистолета до главата на съседа и всички са практически на мушката?

Пръв мигна най-слабият актьор от героите във вчерашната ми статия „ Долу тройна, да живее дойната коалиция”- водещият Николай Бареков, когото уличих в рязко омекване спрямо сочения от ГЕРБ за главен враг с партиен билет лидер на БСП Сергей Станишев. Ден по-късно,тази сутрин, Бареков буквално истеризира, когато някакъв младеж в Сливен му намекна, че е продажник.

Изоставяйки трибунката си, изживяващият се напоследък като народен трибун водещ на гербаджийската телевизия премина в контранастъпление и се разкрещя насред площада в Сливен, че той лично никога не можел да бъде купен от никой политик (което вече може и да е вярно, защото вероятно е натрупал състояние от обслужването на банкерската телевизия и сигурно самият той има стартов капитал да си купи някой гладен кандидат за политик).

Но да ви кажа защо си изпуска нервите: защото изпуска поста си на директор в банкерската телевизия. Вече от седмица подготвя подчинените си, че предстои да ги изостави. Било заради това, че „обикновено не се задължал дълго на едно място”.

В ТВ7 съответно кошерът жужи с въпроса, кой ли търтей този път ще кацне със златния парашут на Делян Пеевски? Шефката на новините е сред номинираните от слуховете, защото тежестта й, измерена в коли и секретарки, расте с дни.

Че Бареков този път наистина ще си ходи, е ясно, но също така вече е виден и завоят в редакционната политика: тя все по-видимо червенее. Така са решили онези, които инвестираха много милиони в този проект на гербаджийската пропаганда, наследен от тройната коалиция, чиито създатели явно си припомнят корените под влияние на нахлуващите руски капитали в Корпоративна търговска банка. Меденото интервю на Бареков със Станишев беше само първия залп на „Аврора”.

Колкото до Пеевски, той е самоходна метафора на задаващата се дойна коалиция. Депутат е от ДПС, на когото толкова му е пораснала работата, че вече е водач на две листи на партията и същевременно олицетворява исторически спойката между ДПС,БСП и ГЕРБ. Защото беше заместник министър (по авариите и бедствията) в тройната коалиция, когото Станишев „за малко” уволни, но Доган показа кой кара тройната композиция и го принуди да го възстанови, с което укрепи и дружбата по партийна линия.

След това Пеевски беше избран да стане мост и към ГЕРБ, по който премина на заден ход майка му Ирен Кръстева, оттеглила се в чужбина, за да отстъпи на сина си ръководството на растящата медийна империя, която тя олицетворяваше преди кабинета„Борисов”, но за да не дразни окото на новата власт опразни мястото за ненагледния си син.

Предполагам, че мнозина, когато четат констатациите ми дотук, изпитват чувство ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване