04/12/13 23:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър се надява на бързо “газово спасение”

Франс прес

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Кипър, който е във вихъра на икономическа криза, разчита на бърза експлоатация на залежите си от природен газ, разглеждани като спасителна сламка, въпреки сериозните технически и геополитически пречки.

“Всичко върви много добре. Икономическата ситуация в Кипър е доста ужасяваща, но това не засяга развитието на нашето газово находище”, заяви за АФП Чарлс Елинас, ръководител на Националната компания за въглеводороди.

Според него газовите ресурси във водите на малкия средиземноморски остров са от порядъка на “30 000 милиарда кубически фута газ”.

За да добива и транспортира газ, което може да генерира стотици милиони евро приходи, Никозия избра да постори завод за втечняване на газ в южната част на острова, във Василикос.

“Ние смятаме да вземем окончателното решение за инвестиция през 2015 г. Това означава, че ще започнем изграждането на завода в началото на 2016 г. Ние ще бъдем в състояние да започнем да доставяме газ в Кипър в края на 2018 - началото на 2019 г. и смятаме да започнем износ в края на 2019 - началото на 2020 г.”, обяснява Елинас в рамките на конференция, посветена на природния газ в източното средиземноморие, организирана в Никозия.

Експерти, интервюирани от АФП, преценяват обаче този график като много оптимистичен.

“Това ще отнеме много по-дълго време, отколкото сочат официалните предвиждания. В никакъв случай не е възможно да се построи завод за втечняване на газ за две или три години”, изтъква анализаторът Фиона Мулен.

“Това, което правителството прави в момента, е да се опитва да запази надеждата сред населението”, добавя тя, след като страната, принудена да приеме драконовски условия в замяна на европейска финансова помощ, затъва в застой и безработица.

“От момента на окончателното решение за инвестиция, което ще бъде взето след две години, ако се гледа оптимистично, на Кипър ще са необходими 10 години , за да построи своя завод”, казва тя.

Според Пиер Годек, французин, експерт по въглеводороди в Кипър, “за момента природният газ е повече надежда, отколкото спасителна сламка”.

Соченият срок от 7 години “ми изглежда много оптимистичен: глобалните схеми още не са определени и кипърският газ няма да се разработва без да се държи сметка за това, което става в Израел и евентуално по-късно в Ливан. Има още много несигурни моменти”, подчертава той.

Един фактор наистина усложнява положението: след като Никозия смяташе, че Израел, който също откри огромни газови залежи, ще изпрати своя газ в нейния завод, позволявайки така да се реализират мащабни икономии, нещата вече далеч не изглеждат гарантирани.

Израел има други варианти като изграждането на свой собствен завод за втечняване на газ или евентуален газопровод към Турция.

Под натиска на САЩ Израел на практика осъществи през последните седмици неочаквано сближаване с Анкара, като поднесе извиненията си за смъртта на девет турски граждани по време на операцията през 2010 г. срещу флотилия, нарушаваща блокадата на палестинския анклав Газа.

Двама кипърски министри са сега на посещение в Израел преди предвидената за май визита на президента Никос Анастасиадис.

“Ако Кипър построи този завод сам, без Израел, ще трябва да се изчака да се потвърдят нови залежи”, тъй като “за да се построи икономически жизнеспособен завод за втечняване на газ, е необходим повече обем”, отколкото изчислените запаси в блок 12, където бяха направени проучвания, обяснява анализаторът. Това мнение се споделя от Годек.

От своя страна Елинас смята, че “проектът е осъществим дори само с едно единствено газово находище”. Той казва обаче, че е “уверен” в създаването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване