04/12/13 23:24
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Москва да вразуми Пхенян?

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Южнокорейският министър на външните работи Юн Бен-се подчерта значението на факта, че руската дипломация съдейства да се намали напрежението на полуострова.”В тясно съгласуване с Китай и Русия (южно)корейското правителство продължава усилията да накара Северна Корея да промени позицията си”, заяви той на заседание на парламентарна комисия в сряда.

В същия дух се изказа по-рано говорителят на Белия дом Джей Карни. “Приветстваме усилията на Пекин и Москва, насърчаващи Пхенян да се въздържа от провокативни изявления и заплахи”, заяви той.

Това показва, че южнокорейците са изчерпали обичайно използваните от тях аргументи и методи, смята Константин Асмолов, водещ научен сътрудник в Центъра за корейски изследвания на Института за Далечния изток към Руската академия на науките.

Изявлението на един министър в парламента не представлява официална молба за помощ, отправена към чуждестранно правителство, напомня Георгий Толорая, директор на корейските програми на Института по икономика към РАН.

Психологическият фактор

Противно на популярното мнение, че Москва нямала средства, с които да въздейства на КНДР, руската дипломация разполага все пак с известни възможности, убеден е Асмолов.

По думите му севернокорейското ръководство схваща, че все някак трябва да намери изход от днешното положение, а за него е по-лесно да се вслуша в доводите на Москва и на Пекин, отколкото да склони за отстъпки на “империалистите”.

“Методите на убеждението ще свършат работа. За Севера е от принципна важност, че Русия не разглежда ситуацията като конфликт, в който със сигурност е виновна само едната страна”, казва той.

Георгий Толорая е настроен по-скептично. Тоталитарният характер на севернокорейското общество позволява на властта да пренебрегва нуждите на хората и прави страната слабо податлива на въздействия отвън, смята той.

“Никой не може да влияе ефективно върху Северна Корея. Това не се удава много дори на Китай с неговите мощни икономически лостове”, отбелязва експертът.

“Русия прави, каквото може, и без да я приканват - контактува много активно и със Северна Корея, и със САЩ, Китай и Южна Корея”, казва той.

Константин Асмолов обяснява защо Пекин и Москва имат интерес нещата да бъдат уредени възможно най-скоро. “С действията си Северна Корея обективно подпомага САЩ да засилват военното си присъствие в региона”, посочва аналитикът.

Какво цели всъщност Пхенян?

Обстановката на Корейския полуостров никога не е била тиха и мирна. Досега обаче КНДР не стигаше чак дотам, че да скъса примирието от Панминчжон и да отвори приказка за ядрена война.

Наблюдатели обясняват днешното безпрецедентно изостряне на обстановката с неуравновесеността и липсата на опит у 30-годишния Ким Чен-ун - най-младия за момента държавен лидер в света, с желанието му да се утвърди в очите на местния елит, с надеждите на Пхенян да получи безплатно ориз и мазут, както е ставало вече неведнъж.

Георгий Толорая предлага собствена хипотеза. “Задачата, която си поставя Северна Корея, е да издейства от световната общност официално признание за своя ядрен статут”, смята той.

Танци на войната

Колкото и да е напрегнато положението, война няма да има, убедени са руски експерти. “Северна Корея няма да започне война, нито пък Сеул и Вашингтон. Конфликт може да избухне, само ако някой си изпусне нервите”, твърди Константин Асмолов.

“Нищо чудно да има някакъв малък локален сблъсък. За Ким ще е притеснително цялата гръмогласна риторика да свърши с едно нищо. Той обаче не е готов да води пълномащабна война и няма такова намерение. Липсват му сили, възможности, а всъщност и цел”, съгласява се Георгий Толорая.

Колкото до Южна Корея, тя според Асмолов най-малко би спечелила, ако рухне КНДР - тогава ...

Публикувана на 04/12/13 23:24 http://e-vestnik.bg/17367/mozhe-li-moskva-da-vrazumi-phenyan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване