04/12/13 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Програмата на БСП е консервативна, но изпълнима

Единствените две програми са на България на гражданите на Меглена Кунева и на БСП /не съм видял програмата на ГЕРБ, за да мога да коментирам/.

Смятам, че те започват да се доближават до реализма. Наблюдава се едно голямо изчистване в политическите партии. Обновени са доста листи, което е положително. Предполагам, че популизмът няма да надделява в момента. Доколкото забелязах от програмата на БСП, там се говори с конкретни цифри и с конкретен период от време.

Програмата на БСП е сравнително консервативна и си поставя цели, които не бих казал, че са изключително невъзможни. Като погледнем основните параметри за създаването на нови работни места и увеличаването на минималната работна заплата, мисля, че и в двете предложения като цифри има някаква логика и те не са голословни. От гледна точка на цялостната ситуация в ЕС, която до момента доказва, че номерът с икономиите няма да мине и съюзът трябва да мисли за начин, по който да стимулира потреблението и съответно по-високите доходи, тази програма донякъде е в унисон с това.

Едно от привлекателните неща в програмата е частта, в която се казва, че държавата трябва да бъде коректен платец. Държавата и общините трябва да се разплатят за всичко, което са използвали – обществени поръчки. Това съчетано с идеята за 30 дневното плащане на държавните поръчки ще даде един много сериозен тласък на целия икономически цикъл, от гледна точка на това, че забавените междуфирмени разплащания са един от най-големите проблеми на икономиката в момента. Акумулираният ефект от разплащането на два или три милиарда лева може да доведе до цялостен ефект върху икономика в размер може би на 20 милиарда лева.

Не съм специалист по магистралите. Инфраструктурата във всяка една държава е нещо ценно и тя трябва да се изгражда. Видяхте, че за три години и половина инвестициите в инфраструктура не доведоха до ръст на икономиката, а точно обратното. Особено такава, която се строи евтино.

Един от въпросите, върху който всички акцентираха в един момент беше свързан с данъците. Но честно казано не виждам каква всъщност е промяната, макар изведнъж всички да казаха, че тук ще има едни по-високи данъци. Реално ние имаме запазване на корпоративния данък, запазване на данъка върху дивидентите. Имаме една нулева ставка върху минималната работна заплата, т.е. по груби сметки около 300-400 милиона лева, които на година ще влязат обратно в потреблението. И една много малка група от хора, тя наистина е много малка, които ще бъдат засегнати от по-високия данък. Така изглежда моментната картинка. Дай Боже за в бъдеще все повече хора да получават от 5000 и нагоре на месец.

Не е тайна, че хората, които получават над 5000 лева доход, работят в частни компании или са собственици на такива компании. Винаги можеш, като си собственик на тази компания да си платиш корпоративния данък и срещу още 5% да си получиш дивидента. Т.е. реално няма да бъдеш засегнат толкова с този 20% данък, който изважда очите на всички. Виждам положителния ефект, откъм гледна точка на това, че едни макар и малко пари, ще останат в гражданите. У нас минималната работна заплата е 310 лева, това са 31 лева. Те ще останат в джоба на хората, но тези 31 лева ще генерират потребление. Например, гражданите ще могат да си платят сметката за вода с тях. Т.е. трудно е да се предвиди какъв би бил цялостния ефект, но той все пак не би бил негативен.

Ако платформата на социалистите си поставя за цел да изгради силни държавни или контролирани от държавата структури, които да бъдат адекватен партньор на малкия и среден бизнес, ако това е философията на програмата, то тя е положителна. /БГНЕС

-----------------

Билян Балев е икономист, Институт за нов икономически напредък. В началото на 90-те години е автор и водещ на едно от първите бизнес предавания у нас "Плюс минус" по БНТ. /















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване