04/12/13 16:27
(http://www.hsnovini.com/)

Социални и агенция в помощ на 42-годишната Ценка Христова

Семейство Абу Таюн посети днес дирекция “Социално подпомагане”

Дирекция „Социално подпомагане” в Хасково задейства процедура по подпомагане на 42-годишната Ценка Христова, която се нуждае от спешна животоспасяваща операция в столична болница. След излъчения в сряда репортаж на призива за помощ откликна и Агенция за европейска интеграция в областния град.

Както вече ви съобщихме здравословните проблеми на Ценка започнали преди 7 години, когато била оперирана от тумор в малкия мозък. Преди месец състоянието й се влошило. Направените й изследвания на магнитен резонанс преди седмица показали наличие на разсейки в малкия мозък. Консултирали се и със специалисти от София. Професорът прегледал Ценка обяснил, че е нужно имплантирането на платка, която струва 2 000 лева. С наше съдействие днес Ценка бе доведена от съпругът й – ливанецът  Ибрахим Абу Таюн в дирекция „Социално подпомагане”, където получиха консултация за възможността да им бъде отпусната еднократна помощ.

Розалина Гьобеклиева, председател на Агенцията за европейска интеграция

“Отпусканите помощи на основание чл. 16 от правилника за подпомагане по Закона за социално подпомагане са до 325 лева. Разбираме, че това е сума, която няма да доведе до оздравяване на госпожата, но поне ще бъде първата стъпка, която дирекция “Социално подпомагане” ще предприеме”, сподели Антоанета Чолакова, началник отдел „Социална закрила”.

Освен еднократната помощ семейството ще има възможност да ползва и социалната услуга Обществена трапезария. “Най-вероятно като социално слабо семейството ще попадне в целевите групи, които имат възможност да посещават трапезарията, която осигурява топъл обяд на всички лица, които са в тежко социално и материално положение. Семейството ще бъде консултирано за възможностите да се включат в социалната услуга. За целта трябва да се подаде молба – декларация в стола на училище “Отец Паисий”, където е се намира Обществената трапезария”, уточни Чолакова.  Очаква се до понеделник служителите на дирекцията да изготвят доклад с предложение да бъде отпусната еднократната помощ.

Семейството живее в тежко положение.  Съпругът на Ценка – Ибрахим Абу Таюн, който е със статут на временно пребиваващ в страната ни се грижи и за 13-годишната им дъщеря.  Те живеят в общинско жилище и едвам покриват разходите си. Спрели им тока заради неплатена сметка. Днес на помощ се притече и Агенция за европейска интеграция в областния град.

 

“Основното, с което можем да помогнем е дрехи и логистична подкрепа. Ще положим усилия да се свържем с всички наши партньори от всякакви международни организации, които имат представители в България, да апелираме към тях да се включат с минимална помощ”, сподели Розалина Гьобеклиева.

Ибрахим отправя благодарност към институциите, които подават ръка за помощ на семейството му. Мъжът се надява и на помощта на граждани за операцията на Ценка.

За целта е разкрита банкова сметка:

Корпоративна ТВ АД, София

BIC: KORPBGSF

IBAN: BG65 KORP 9220 1019 4872 01

Ценка Христова Абу Таюн

Телефон за връзка с Ценка:  0895 142 144

 

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване