04/13/13 21:21
(http://www.klassa.bg/)

Паветата на софийската улица "Цар Иван Асен II" остават

Паветата на централната софийска улица "Цар Иван Асен II" остават.

За това си стиснаха ръцете общината и хората в квартала. Кметството направи крачка назад и се отказа от идеята да смени паветата с асфалт, след като десетки граждани днес излязоха на протест под мотото "Искам си павето", съобщи БНТ.

Над 1000 души се включиха и в подписка,

с която настояват старинният облик на улицата да се запази.

Тихата улица, която отвежда до Орлов мост, от години чака за ремонт, като идеята беше паветата да бъдат извадени и на тяхно място да се излее асфалт. Но това възмути кореняк софиянците в квартала.

"Шанз Елизе" са 8 платна от наполеоново време и на никого не му идва наум да извади паветата от там и да ги замени с асфалт - може би французите нямат асфалт", коментира Георги Божилов.

"Това е квартал с много, много възрастни хора и същевременно с много млади хора с деца. Тази настилка позволява по-бавно движение на превозните средства и малко по-голяма сигурност и защита на хората", отбеляза друга протестираща.

Обещанието, че асфалт няма да залее старата градска улица, дойде от зам.-кмета по транспорта. Той увери хората, че паветата ще останат и след ремонта, съобщи БНТ.

"След като има ясно изразено желание от страна на гражданите паважната настилка да бъде запазена, ние разбира се, ще се съобразим с това искане", каза Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта.

Планът за ремонт се преработва в движение. Част от паветата вече се извозват с камиони, докато се изгражда нов водопровод и канализация.

Освен да се върне обаче, паважът трябва и да се подреди. А майсторите на павета са на изчезване. За сметка на това обущарниците по улица "Иван Асен Втори" се роят. Заради разбитите тротоари, които от години са препятствие за минувачите. В знак на протест някои от хората в квартала отказват дори да си плащат данъците.

Обещанието на кметството е, с ремонта на улицата тротоарите бъдат обновени, осветленито - също. А доколко ще бъде спасен духът на Стара София, ще видим след като си тръгнат багерите и паветата бъдат върнати на мястото си.

 

 

















БНТ

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване