04/13/13 21:28
(http://www.klassa.bg/)

Протести срещу проект за златна мина в северна Гърция

Близо 3500 души отново протестираха срещу проект на канадската компания Елдорадо Голд да разработва златна мина в северна Гърция.

В Атина демонстрантите бяха близо 2000, а в Солун – към 1500. Разтревожени са за рисковете от замърсяване, съпътстващи осъществяването на проекта.
"Искаме гори, земя и чиста вода – не златен гроб" - скандираха протестиращите. Даването на концесия от гръцкото правителство на Еленик Голд, филиал на Елдорадо Голд, да експлоатира обекта крие опасност да бъдат нанесени непоправими щети на околната среда на Халкидическия полуостров – предупреждават еколози.
Канадската компания определя тези тревоги като неоснователни и настоява гръцкото правителство да защити инвестициите й, а заедно с това заетостта в района.
Злато се добива на Халкидическия полуостров още от древността. Това привлече преди двадесетина години друга канадска помпания TVX, но тя се оттегли през 2003 г. заради липса на обществена подкрепа за проекта й.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване