04/14/13 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Божидар Димитров нарече идиотщина никнещите паметници в Скопие

Пълна идиотщина е на такова площадче да струпаш 70 паметника. С тези думи, лаконично, шефът на НИМ проф. Божидар Димитров коментира постоянни „никнещите" паметници в центъра на македонската столица Скопие. Преди седмица за едно денонощие бяха издигнати 20 монумента на различни исторически личности.

Управляващите в Македония отчаяно търсят национална идентичност, различна от българската, тъй като нацията е млада, създадена е след 1944 година, коментира историкът в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му, целта е укрепване на разпадащата се национална идентичност, а управляващите търсят идиотски начини, какъвто е този да струпаш толкова много паметници не из цяло Скопие, а на един малък площад с размерите на нашия „Александър Батенберг."

Проф. Димитров уточни, че на скопския площад са намерили място всички царе от Самуиловата династия - цар Самуил, синът му Гавраил Радомир, Иван Владислав, както и много светци, сред които Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Охридски. Има издигнати паметници и на български боляри, които са управлявали македонските земи.

Посегнато е и на гръцки политически лица от античността и за първи път и на двама сръбски феодали.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване