04/14/13 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Опасната игра на Ким

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Една от малко вероятните ползи от кризата около Северна Корея е, че на света може да му дойде до гуша от заядливия млад лидер на страната Ким Чен-ун. Със своите настъпателни изказвания за война Ким сякаш прекрачи границата и разтревожи традиционните си съюзници Китай и Русия, както и САЩ и Южна Корея.

Анализатори в САЩ изказват съмнения, че Ким наистина възнамерява да нападне. Напротив, те предричат, че той ще търси някакво “кулминационно събитие” като ново ракетно изпитване, след което ще обяви победа и ще отстъпи от ръба. Но тъй като досега не е преминавал през някой от тези цикли на заплаха и деескалация, някои официални лица се опасяват, че той може да не намери отклонението от магистралата.

Ким съзнателно създаваше военна треска през последните два месеца след севернокорейския ядрен тест през февруари. Той денонсира примирието между неговата страна и Южна Корея и прекъсна “горещата” телефонна линия, препоръча на дипломатите да се евакуират от Пхенян и прикани чужденците да напуснат Южна Корея. Той заплаши с ядрен удар САЩ и огласи приблизителните мишени на ракетни атаки, което би било смехотворно, ако не бе признак за безразсъдството на Ким.

Правителството на Обама публично запазва хладнокръвие отчасти защото действията на Северна Корея предвещават война в далеч по-малка степен, отколкото пропагандната кампания на Ким. Но Съединените щати тихомълком се подготвиха да отразят евентуална военна заплаха: в Южна Корея са разположени противоракетни системи, а САЩ ще свалят всяка ракета, изстреляна към американска база или друга приятелска мишена.

Най-голямата грешка на Ким може да стане допускането, че Пекин и Москва ще проявят снизходителност към неговата реторика. Така обикновено се случваше досега със Северна Корея. Този път обаче това “малко парвеню”, както някои китайски официални лица окачествяват Ким, сякаш отиде прекалено далеч.

Новият президент на Китай Си Цзинпин предупреди миналата седмица, че нито една азиатска страна не трябва да бъде оставяна да създава “хаос за собствена изгода”. Руският президент Владимир Путин каза в понеделник на пресконференция: “Няма да скрия, че ние сме обезпокоени от ескалацията на Корейския полуостров”. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че неговата страна “няма различия” със САЩ относно ситуацията.

Онова, което тревожи китайците и руснаците е, че войнственият език на Ким предизвиква реакциите на САЩ и Южна Корея, което може да се отрази на баланса в сигурността в Североизточна Азия. Един от примерите за това е противоракетната отбрана, а САЩ засилиха присъствието на свои подводници и бойна авиация в региона.

Пентагонът е осъвременил “Оперативния план 5027″ за Корейския полуостров, който предвижда бърза и решителна победа над Северна Корея, ако тя прояви достатъчно неблагоразумие, за да нападне. Американските и южнокорейските военни командири в командния пост “Танго” се надяват бързо да неутрализират севернокорейските артилерийски батареи, които заплашват Сеул и да унищожат противовъздушната отбрана на Северна Корея.

Един бивш чиновник твърди, че САЩ трябва да отидат още по-далеч, като свалят всяка нова южнокорейска ракета, позовавайки се на резолюциите на ООН, които осъждат ракетните програми. Администрацията на Обама няма такива планове, освен ако ракетите бъдат насочени към мишени на САЩ.

През тази седмица М. Дж. Чун, главен акционер в корпорацията “Хюндай” и член на южнокорейския парламент, предложи да бъдат предприети по-строги мерки. Той каза на конференция във Вашингтон на фондацията “Карнеги”, че САЩ трябва да предислоцират тактическите си ядрени оръжия, които изтеглиха от Южна Корея през 1991 г. и да отложат планираното за ...

Публикувана на 04/14/13 22:23 http://e-vestnik.bg/17374/opasnata-igra-na-kim/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване