04/14/13 13:15
(http://www.klassa.bg/)

Слушането на непозната музика възбужда приятно мозъка

Когато човек слуша някаква непозната за него музика, а не стари парчета, мозъкът му се активира и той усеща приятна възбуда, твърдят канадски учени. Те са провели изследване с магнитно-резонансна томография, което показало, че участъците в главния мозък, които отговарят за усещането на удоволствие, се активизират, когато човек слуша някаква музика за първи път.
Това не е преживяването, което вие изпитвате, когато сте гладни и ви дадат храна, или в случаите със секса и парите -при тях активността на центровете на удоволствието в мозъка е естествена, обяснява Валори Салимпур от научния институт „Ротмън“ в Торонто. „Изненадващото е, че човек предвкусва и се възбужда от нещо съвсем абстрактно -от звука, които предстои да чуе“, казва тя.
19 доброволци, включени към томограф, са прослушали 60 фрагмента от по 30 секунди от непознати за тях произведения, подбрани в зависимост от музикалните им предпочитания. На доброволците било предложено да купят най-харесаните произведения. При сканирането учените открили, че могат да предскажат каква песен ще избере всеки участник в експеримента – на монитора на томографа центровете на удоволствието започвали веднага да светят ярко.
Салимпур смята, че се отваря ново направление в невробиологията. Ако учените разберат за какво мислят хората, какви са мотивите им, ще могат да предскажат и тяхното поведение.
Канадските изследователи са установили още, че центровете на удоволствието взаимодействат с друга област на мозъка -слуховата зона на мозъчната кора. Внея се съхранява информация за чути вече звуци и мелодии. Тази част от мозъка е уникална за всеки човек, затова всеки предпочита да слуша различна музика. Тепърва учените трябва да обяснят как взаимодействието между центровете на удоволствието и слуховата зона влияят на музикалните ни вкусове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване