04/16/13 07:08
(http://www.klassa.bg/)

В Украйна искат разследване на антисемитски скандал

Форумът на рускоезичното еврейство (ФРЕ) поиска от украинския президент Виктор Янукович да се разследва антисемитския инцидент по време на митинг на опозицията в гр. Черкас.

На митинга, провел се на 6 април, бяха забелязани 40-ина младежи, облечени с фланелки с надпис "Бий евреина!". На гърбовете на фланелките им пък пишеше "За свобода". Снимката с младежите бе разпространена и в интернет. В митинга в Черкас участваха общо около 3000 души. Възмутени граждани опитаха да свалят фланелките на младежите, в резултат на което избухна сблъсък, в който обаче нямаше сериозно пострадали.

Президентът на ФРЕ Александър Левин изказа силното си възмущение по повод инцидента: "Евреите в Украйна са живели и ще живеят в дружба с украинците. Смятаме, че в съвременна Украйна не съществува антисемитизъм на държавно равнище и призоваваме политическите и обществените движения в страната да спрат да използват "еврейската тема" за политически интереси.

Всички трябва да се обединени - държавни структури, политически партии, граждански организации, в това число и националистическата партия "Свобода" - за да не бъдат допускани в бъдеще подобни инциденти".
















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване