04/16/13 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Взривовете в Бостън - дело на американски екстремисти или на самотен ислямски фундаменталист?

ФБР и ЦРУ разглеждат две писти за взривовете в Бостън, докато се анализират хилядите снимки от случилото се. Едната версия, която се приема доста сериозно, отбелязва „Фигаро“ е , че атентатите са дело на крайнодесни американци. Фактът, че трагедията става на 15 април, който е важен ден за САЩ, може да се смята за послание на извършителите. На тази дата се празнува Денят на патриота и в същото време на 15 април хората си плащат данъците.
Може да се приеме, че това е атака срещу фискалната политика от страна на крайнодесни националисти в САЩ.
Другата версия е за някаква малка клетка на привърженици на ислямския джихад.
Преди няколко седмици списание, което пропагандира „Ал Кайда“ на Запад, посвети броя си на „открития джихад“. Там се обяснява как ислямист, които живее в чужда държава, може да си направи саморъчно бомба, призовава се и да я използва сам. Взривовете в Бостън приличат на такива самоделни бомби. Това не са експлозивите, които се използват от международни терористични групировки. Може да се окаже, че атентатите са дело на един единствен човек, инспириран от призивите за джихад.
Сега спецслужбите имат задачата да прегледат хилядите записи, направени не само от камерите по пътя на маратона, но и от тези на многото журналисти и от джиесемите на хилядите зрители. Шефът на полицията в Масачузетс призова хората да предоставят всички снимки, дори да им се сторят неважни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване