04/16/13 08:12
(http://www.klassa.bg/)

Временната загуба на слуха предпазва от глухота

Влошаването на слуха след рок-концерт или вследствие продължително пребиваването на летище е защитна реакция на организма, предпазваща ни от постоянна глухота.

Изводът е на австралийски учени. "След рок-концерт слухът на човек се влошава в продължение на няколко часа. Същото става, ако сте престояли дълго на пистата на летище. Явлението обаче не трябва да предизвиква безпокойство, защото по този начин организмът "дърпа шалтера", предпазвайки ни от пълна глухота", казва Гари Хозли от университета в Нов Южен Уелс в Кенсингтън.

"Човешкото ухо не е приспособено да издържа дълго време на силен шум. Ако минем чертата, без да усетим влошаване на слуха, рисковете от постоянна глухота нарастват. Затова организмът реагира своевременно по начин, все едно сме си поставили наушници, изолиращи слуха ни от съответния шум. Когато дразнителят изчезне, организмът "сваля" наушниците".

"Въпреки всичко, ако редовно подлагате слуха си на силен и продължителен шум, рискувате да загубите и увредите слуха си за постоянно", отбелязва Хозли. "Човешкото ухо е сложен и чувствителен орган, с който не трябва да се злоупотребява. Ако ходите на рок-концерт един път месечно, няма проблеми. Опасно е, ако го правите през ден, защото така ухото няма възможност да се възстанови".
















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване