04/16/13 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Георги Стоев: България трудно може да се надява на голямо външно финансиране


България се намира в среда, в която трудно може да се надява на голямо външно финансиране в случай на нужда, коментира анализаторът от Industry Watch Георги Стоев. По думите му, това е така въпреки ниските нива на дълга, относително стабилния бюджет и въпреки стабилната парична политика. В момента пазарите са относително предпазливи, каза Стоев пред БНР. Според него в такава среда политиците трябва да мислят по различен начин, т.е. да решават проблемите основно с вътрешни средства. А това означава реформи и промяна на модела на харчене на парите на данъкоплатците, а не толкова да се надяваме, че в случай на дефицит ще има кой да поеме сметката.

Относно изнесените преди дни данни на рейтинговата Fitch за Източна Европа, според които той ще е слаб , Стоев коментира: „Всички сме наясно с това, че трябва да има сериозни реформи, за да има растеж“. От една страна, първото важно нещо е, че такава препоръка идва от рейтингова агенция, т.е. вече основният фокус не е просто върху числата, не се гледа колко е размерът на дълга, какъв е дефицитът и т.н., а се гледат редица други макроикономически въпроси, включително каква е структурата на икономиката, кои са секторите в тежко положение, нереформирано положение. Това е много важно като промяна в говоренето на една рейтингова агенция.

Второто нещо, което се чете между редовете, е, че вече рейтинговите агенции, като някакъв вид вестоносец на пазарите, са значително по-нервни по отношение на правителствените решения, смята Стоев. „Няма го това настроение да се кредитират различни правителства, просто защото са развити, стабилни и т.н. Вече се гледат фундаментите на една икономика и дори към правителства от Западна Европа рейтинговите агенции са изключително нервни, а разбира се и към България, като една малка и в някакъв смисъл периферна икономика за еврозоната.“ В България „притесненията“ са за олещанията за увеличение на социалните разходи, което при едно евентуално сътресение на фиска означава, че „тези разходи ще бъдат трудно изпълними, ще има политически натиск да се търси дълг, ще има натиск върху паричната система“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване