04/16/13 16:14
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР разпъна чадър над ЕВН и „Енерго Про“

Евгения Харитонова не даде ясен отговор кога и дали ще започнат процедури по отнемане на лицензите на останалите две енергоразпределителни дружества – ЕВН и „Енерго Про“ по време на проведеното във вторник заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). То бе по повод искането за отнемане на лиценза на енергийната компания ЧЕЗ. Тя не можа да отговори и защо трите ЕРП се „мерят“ по различен начин. Харитонова обясни, че не се е запознала с доклада на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ), докато докладът за ЧЕЗ бил готов. По отношение на „Енерго Про“ тя обясни, че компанията е отскоро в страната, а нарушенията са правени от предшественика й Е.ОН. Това е малко странно като подход, при положение, че когато се сменя собствеността на дадено търговско дружество, новият собственик поема и пасивите и активите. Т.е. като си е отишъл старият собственик, тихомълком, нарушенията изчезнали ли са, или са им ги опростили. И още по-важно - "Енерго Про" отстранили ли са ги, или продължават да си правят каквото искат.
Не се разбра и защо едни практики при ЕВН и „Енерго Про“ не са лоши, а при ЧЕЗ са - например прихващането на дължимите суми от НЕК. Т.е. Националната електрическа компания може да не плаща на никой, но потърпевшите не могат да си потърсят дължимото чрез утвърдени практики. "Енерго Про" обаче успешно го правят.
Очевидно случаят с ЧЕЗ ще бъде нещо като пилотен проект при провеждане на процедура за отнемане на лиценз и ако той е успешен, може да се "продължи" евентуално и с другите.
От думите на Харитонова стана ясно, че регулаторът все още не е ясно дали има достатъчно законови основания за отнемане на лиценза. Затова ДКЕВР смята, че са необходими две месеца, за да се доизяснят фактите.
Стана ясно още, че предстоят проверки на инвестициите, но отново само в ЕРП. Засега не се говори за НЕК, нито за ЕСО. Очевидно на проверката от ЕК се възлагат всички надежди.
Отсега е ясно обаче, че ДКЕВР не спазва единен стандарт в отношенията си с различните играчи в енергетиката.
„ЧЕЗ България“ спазва законите на страната и не е нарушила изискванията на лиценза си, каза Петър Докладал, регионален мениджър на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ“ за България. Регионалният мениджър на „ЧЕЗ“ подчерта, че големият обем инвестиции в електроенергийната система показва, че дружеството има „дългосрочен ангажимент“ в страната ни и „твърдо се надява“ да продължи да работи в България, като спазва законите на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване