04/16/13 17:08
(http://www.klassa.bg/)

ЕК ограничи бонусите на банкерите


За да се ограничи спекулативното поемане на риск, съотношението между заплаите и бонусите на банкерите ще бъде ограничено до 1:1 или максимум 1:2 — за което ще бъде необходимо изричното одобрение на акционерите. Това е предвидено в приетите на 16 април от Европейския парламент новите правила в областта на банковата сфера. За да влязат в сила, правилата трябва да бъдат формално одобрени от Съвета на ЕС, за да могат да влязат всила от 1 януари 2014 година.

За да се стимулират банкерите да отчитат в по-висока степен дългосрочната визия за развитието на техните институции, минимум 25% от бонуса, надвишаващ 100% от годишната заплата, ще бъде разсрочен за следващите 5 години, предвиждат още промените.

Банките от ЕС ще бъдат задължени да отделят повече и по-качествен капитал, като буфер срещу трудни периоди. Така вече изискванията ще бъдат за 8% капитал с високо качество, половината от който да бъде капитал от първи ред, с най-високото качество и с най-малък риск (двойно увеличение спрямо сегашните изисквания за капитал от първи ред). Този капитал трябва да бъде достатъчно ликвиден, т.е. лесно конвертируем в пари в брой, за да се плати на вложители и кредитори при спешни случаи.

Банките ще трябва да наложат и „предпазен капиталов буфер“, който да абсорбира загубите и да запазва капитала, както и „антицикличен капиталов буфер“, който да позволява натрупване на достатъчна капиталова основа в период на икономически растеж, за да може да продължава предлагането на кредити по време на кризисни периоди.

Новите правила ще изискват от банките да декларират приходите си, платените данъци и получените субсидии, оборота и броя на служителите си във всяка държава, където извършват дейност. От 2014 г. тези показатели трябва да бъдат предоставяни на ЕК, а от 2015 г. трябва да бъдат обществено достояние.

Банките ще бъдат контролирани от надзорните институции в страните членки на ЕС, в сътрудничество с Европейската банкова служба (EBA), чиито правомощия ще бъдат разширени.

Новият „пакет“ мерки предоставя на страните членки известна гъвкавост, като например националните банки да изискват по-големи буфери от законовите изисквания, за да може да бъдат защитени например от сривове в цените на недвижимите имоти.

„Новите правила са най-всеобхватните в банковата регулация на ЕС досега. Те касаят всички 8200 европейски банки и трябва да служат като основа за банковия съюз. Единният контролен механизъм ще бъде „покривът“. Сега предстои да добавим стените — регулаторната рамка за банките и гаранционните схеми за депозитите. Като законодатели, ние не регулираме нивата на възнагражденията. Правилата за бонусите на банкерите ще донесат по-голяма справедливост и прозрачност и промяна в банковата култура“, заяви докладчикът Отмар Карас (ЕНП, Австрия).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване