04/16/13 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Кражбите на метали намалели с 39 %

Кражбите на черни и цветни метали са намалели с 39% през миналата година след въвеждането на новия Закон за управление на отпадъците. Това съобщи Дарина Димова, ръководител на Икономическа полиция. В момента полицията е получила 830 сигнала за нарушения на площадките за събиране на отпадъци, което е повишение в сравнение с данните за същия период от миналата година, поясни Димова. По данни на Стефан Стефанов, директор на "Управление на отпадъци" към МОСВ, кражбите на метали от мрежите на ЕРП-та са намалели с от 32% до 43%, тези на БТК с 50%, а от БДЖ са отчели намаление на кражбите от превозвани метали с 5% и 13% метални части на жп-възли. За нас 40% намаляване на кражбите е страшно много, но моята прогноза е, че ще се увеличават, заяви Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране. "Дано съм лош пророк, но тенденцията е такава. По два начина можем да се борим с незаконните площадки – проверки и актове, а второто – чрез Наказателния кодекс. За съжаление, има площадки с 4-5 акта, които продължават да работят, защото по Наказателния кодекс не могат да бъдат вкарани собствениците им в затвора", обясни той.
До момента в България има един единствен осъден, в повечето случаи преписките се прекратяват, каза още Малинов. Той изказа предложението на своята асоциация за въвеждане на наказателна отговорност от 1-5 г. за незаконно работещите депа за отпадъци, както и да бъде наказуемо транспортирането на отпадъците до нерегламентирани площадки. Малинов обясни, че в момента има 704 площадки, които са подали документи за преработване на цветни и черни метали, докато през миналата година лицензирани са били около 2300. Според председателя на БАР повече от половината от нелицензираните ще продължат да работят без разрешително. Тоест, имаме минимум между 800 и 1000 площадки, които работят незаконно, заяви Малинов. Малинов и Стефан Стефанов се съгласиха, че броят на депата е под изискванията за санитарен минимум.Броят на регламентираните депа ще се увеличи във времето, но тези, които по инерция са работили досега, най-вероятно ще продължат да рискуват и да работят във сивия сектор, заяви Стефанов. Подобни опасения изрази и Дарина Димова, като според нея нелегални площадки, които не са затворени, ще се превърнат в опасни точки на струпване на метали, които са крадени. Началникът на Икономическа полиция призова гражданите да подават повече сигнали към институциите, за да могат незаконните депа за отпадъци да бъдат своевременно откривани и затваряни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване