04/16/13 17:53
(http://www.klassa.bg/)

МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика на 3.3%


Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж в света на 3.3 на сто за тази година - при очакване от 3.5%, оповестено през януари. Прогнозата за 2014 година също е ревизирана надолу - от 4.1 на сто на 4 процента. Ситуацията в САЩ и в еврозоната е причина за понижаване на прогнозата за развитите икономики на 1.2 на сто през тази година. За 2014 г. обаче остава очакването растежът да е 2.2 процента. Перспективите пред икономиката в ЕС през последните месеци се подобряват с намаляващия финансов риск, отчита фондът. Но предупреждава Европа да не намалява усилията си за справяне с дълговата криза на фона на проблемите в Кипър и политическите турбуленции в Италия.

МВФ завиши прогнозата си за растежа на икономиката на Япония, като по този начин изказа одобрение към агресивната политика на централната банка на страната за прилагане на парични стимули, които според фонда ще подкрепят растежа и ще помогнат за преодоляването на дефлацията.

Рисковете от спад продължават да доминират и може да се разпространят между регионите, се посочва в доклада. Фондът намали прогнозите си за растежа и в развиващите се икономики до 5.3 на сто за тази година, но организацията отчита, че все пак той може да достигне 5.7 на сто през следващата година. Растежът се върна на "здравословно" ниво в Китай, а в Бразилия се очаква възстановяване през 2014 г. На Китай се препоръчва да забърза реформите във финансовия сектор, за да ограничи рисковете след бързата експанзия на кредитирането.

Монетарната политика на ЕЦБ трябва да остане силно адаптивна, а има възможност за допълнително намаляване на лихвите, тъй като прогнозата е, че инфлацията ще продължи да пада под целта на банката в средносрочен план, пише още в документа на МВФ. За страните от Южна Европа се препоръчва да подобрят конкурентоспособността си, а за тези от Северна – да подобрят сектора на услугите си.

На Федералния резерв на САЩ може да се наложи да повиши лихвите от сегашното им рекордно ниско ниво по-рано, отколкото МВФ предвиждаше, ако растежът на икономиката на САЩ се нарасне повече от очакваното. Засега фондът очаква това вдигане на лихвите в началото на 2016 г.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване