04/16/13 12:13
(http://www.klassa.bg/)

НСИ: Българинът харчи за храна средно по 3,71 лв. на ден

За храна сме похарчили средно по 1 355 лв. на човек от домакинство през миналата година (или по 3.71 лв. на ден ), което е "изяло" 33.4% от общите ни приходи, сочат данни на Националния статистически институт, разпространени във вторник. Те пък са възлизали на 4 541 лв. на човек, като в тази сума влизат заплатата (с дял от 52.7% в общата сума на приходите), приходите от пенсии, социални помощи, детски надбавки и приходи от предприемачество.
Любопитно, 4.7% от този доход, което прави 213 лв., е бил доход от заеми, кредити и спестявания.
И ако приходите на човек от населението през миналата година са възлизали средно на 4 541 лв., то разходите са били 4 058 лв., което означава, че българинът е оставал с 483 лв. в джоба след покриване на основни нужди за храна, подслон, ютилити услуги.
Данните на НСИ показват значително увеличение на разходите за жилище, вода, електроенергия и горива. Той е скочил с 26% спрямо 2011 година.
Съществено са се увеличили и разходите за данъци, които са с 15.8% повече през 2012 година, спрямо предходната, показват данните на националната статистика.
Потреблението на цигари средно на глава от населението е скочило от 547 броя на 601 броя, по данни на НСИ, разпространени във вторник. Количеството консумирани алкохолни напитки на глава от населението расте от 23.3 литра на 26.3 литра.
В противоречие с данните на Индъстри уоч, изнесени вчера, според които продажбите на цигари у нас се свиват с 3-4%, Националния статистически институт излезе с цифри, които показват, че българинът е пушил и пил повече през 2012 година, спрямо п2011-та. Това е поредното доказателство, че у нас продажбата на цигари "под рафта" процъфтява.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване