04/16/13 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Снимка на сирийски бунтовници на АФП - удостоена с "Пулицър"

Фотограф на свободна практика, работещ за АФП, бе отличен с една от най-престижните награди за журналистика "Пулицър" за снимка на двама сирийски бунтовници.

Хавие Мансано получи наградата за снимката, която комисията, определяща носителите, нарече "изключителна". Тя представлява двама сирийски бунтовници на позиция, осветени от лъчи светлина, поцеждащи се през дупки от куршуми в стената зад тях. Снимката е направена през октомври в сирийския град Алепо. Фотографът от мексикански произход е пристигнал в САЩ на 18-годишна възраст и е работил много на американско-мексиканската граница. В момента той се е настанил в Истанбул.

Освен като фотограф, работещ с печатни издания, той работи и за телевизии и онлайн медии. Снимката му е отличена в категорията за фотожурналистика. С "Пулицър са отличени още путима фотографи от АП за отразяването на конфликта в Сирия. Журналистите на "Ню Йорк Таймс" получиха награди в четири категории. Сред тазгодишните отличени с престижната награда са и журналисти от "Уолстрийт Джърнъл", "Вашингтон Пост", "Денвър Пост", "Сън Сентинъл" /Флорида/, "Стар Трибюн" /Минеаполис/, "Тампа Бей Таймс" /Флорида/.

През 2012 г. отново фотограф на АФП бе удостоен с "Пулицър". Масуд Хосейни бе отличен в категорията "Breaking News Photography" за снимката на плачещо момиченце след самоубийствен атентат в Кабул през декември 2011 .















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване