04/16/13 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

„Страната на сенките” в СДОТО – резултати от проверката за подслушванията

Колаж: Иво Ангелов

Резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици и бизнесмени от МВР очаквано „оправдаха” вътрешния министър Цветан Цветанов. Екипът от проверяващи прокурори, начело с градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев, е установил системни нарушения в организацията на работа на специализираната дирекция в силовото ведомство (СДОТО), която позволява злоупотреби с подслушването, без за това да остават следи.
След доклада за софтуера за разпределение на делата на ВАС на ВСС от миналата седмица, който установи, че делата могат контролирано от съответния оператор на системата да достигат неслучайно до съдия, но за това да не остават следи, това е вторият случай, в който става ясно, че  в чувствителни сфери на държавно управление са били създадени и поддържани условия за злоупотреби, които не могат да бъдат разобличени. Доколкото става въпрос за лоши или за злонамерени управленски решения, по същество констатациите “удрят” директно ръководните етажи на съдебната власт и МВР.
В доклада обаче има една единствена препоръка във връзка с министъра на вътрешните работи – по-нататък да се изясни дали не е  упражнил достатъчно контрол върху подопечната му дирекция, тъй като в Закона за специалните разузнавателни средства изрично е посочено, че МВР-шефът и председателят на ДАНС са отговорни за осъществяването на контрол по използването на СРС-та. Освен това в Преходните и заключителните разпоредби на закона е записано, че изпълнение му се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, които дават указания по прилагането му съобразно компетентността си.

Съмнения за резултатността на проверката

бяха изразени още със самото й стартиране, тъй като със заповед на Сотир Цацаров за ръководители на екипа бяха посочени градският прокурор Николай Кокинов – срещу когото тече дисциплинарно производство за заобикаляне на случайния подбор и заместникът му Роман Василев, който нашумя с фриволните си действия по искане и саморазрешаване на ползване на СРС-та по делото „Цонев, Сантиров, Попов”.
Междувременно Цацаров призна, че като председател на Окръжния съд в Пловдив е бил заблуден от Василев да подпише разрешение за използване на СРС-та, в чиито мотиви се посочва невярна информация. Само ден по-късно експресна проверка на прокуратурата оневини Роман Василев, който, според съобщението, съгласувал всичките си действия със заместник на главния прокурор. В съобщението на ВКП за случая се казва, че Василев депозирал оставката си до Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор, който обаче я “върнал” и не я препратил към съвета (въпреки че подобни правомощия – да приема и отхвърля оставки Цацаров няма, такива има само ВСС).
На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор анонимен сигнал, получен по пощата, който съдържа твърдения и конкретни данни затова, че съществува „мобилна група”, натоварена с незаконно подслушване на политически опоненти на ГЕРБ и едри бизнесмени по нареждане на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според данните, изнесени от Станишев

Цветанов директно е спускал поръченията към СДОТО,

без затова да има законно одобрени разрешения за подслушване, а служителите на дирекцията използвали сив ван „Войеджър“, пригоден за целта, като за всяка задача се променял номерът. Идентичен автомобил действително съществувал, уточни днес главният прокурор Сотир Цацаров, на пресконференция, на която оповести резултатите от проверката.
Според информацията на Станишев на слушалка са били Георги Първанов в периода на създаване на „АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ, Ахмед Доган при разследването за „Цанков камък“ и Сергей Станишев неколкократно. Бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване