04/16/13 09:48
(http://www.klassa.bg/)

"Уикилийкс": Военната хунта в Гърция планирала изграждането на атомни електроцентрали

Военната хунта в Гърция планира изграждането на атомна електроцентрала, съобщи гръцкият вестник "Та неа", позовавайки се на дипломатически телеграми, публикувани на сайта "Уикилийкс".

Според тях, в периода на военната диктатура са се водили дълги преговори с американската компания "Бехтел" за изграждане на обекта, отбелязва гръцкият сайт "Нюз 247". В телеграма на американското посолство в Атина се отбелязва, че през юли 1973 г. компанията "Бехтел" е избрана за консултант по проекта за атомна електроцентрала.

"Зелена светлина" за изграждането на централата е дадена на 20 октомври с.г. от министъра на енергетиката Апостолос Папагеоргиу. Но през ноември 1973 г. следват прословутите студентски процеси, последвани от преврата на Георгиос Пападопулос. Това довежда в крайна сметка и до двумесечно "замразяване" на въпроса.

Документите на "Уикилийкс" показват, че през февруари 1974 г. Гърция иска от САЩ уран за първия реактор на електроцентралата, който трябва да бъде пуснат в употреба през 1980 година. През следващия месец директорът на националната електрокомпанијя "ДЕИ" Георгиос Вафиадис, информира американското посолство, че преговорите с компанията "Бехтел" продължават и че се планира пътуване на екип на ДЕИ до Сан Франциско за по-нататъшни преговори. Посещението на ДЕИ в САЩ има положителни резултати, тъй като компанията подписва споразумение с американския комитет за атомна енергия за доставка на обогатен уран.

Платен е и аванс, въпреки че сумата не е известна. Според телеграмите, разпространени от "Уикилийкс", първата атомна електроцентрала в Гърция е трябвало да заработи през 1983 година. До края на 1989 г. се е предвиждало да има общо седем такива централи.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване