04/17/13 02:04
(http://e-vestnik.bg/)

Битка за репарации между Атина и Берлин

Напрежение цари в отношенията между Атина и Берлин, породено от провокативния начин, по който германският финансов министър Волфганг Шойбле се опита да приключи темата за германските репарации от Втората световна война, обвързвайки го с програмата за реформи. В отговор гръцкото правителство обяви, че този въпрос остава открит.

Атина дори смята, че по въпроса за окупационния заем, който Гърция е била принудена да сключи с нацисткия режим между 1942 г. и 1944 г., тя има много по-силни правни аргументи, отколкото по въпроса за компенсациите, тъй като за това има спогодба, сключена от централната банка на Гърция.

Шойбле каза пред германски вестник, че изявленията за гръцки претенции по отношение на военни репарации от страна на Германия са “безотговорни”. Много по-важно е хората в Гърция да не бъдат тласкани в погрешна посока, а да им се обясни по какъв начин в страната трябва да бъдат извършени реформите. Гърция е постигнала много досега, но все още страната има много път да извърви и не бива да се отклонява от него, допълни той.

Финансовият министър на Германия повтори известната теза на Берлин, че не съществува въпрос за репарации, като каза: “що се отнася до претенциите за изплащане на репарации, не виждам никаква надежда това да стане, защото този въпрос е изяснен отдавна”.

Отговор на тези високомерни и обидни думи даде гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос, който каза, че въпросът за репарациите остава открит, и че не може да се прави никаква съпоставка между реформите в Гърция сега и германските репарации от времето на Втората световна война.

Дали е изтекла или не давността на този казус ще се произнесе международното правосъдие, тъй като този въпрос по своята същност е от компетенцията на международното право и международните правораздавателни органи, каза още ръководителят на гръцката дипломация. Той добави, че “Гърция не се е дезориентирала от политиката на реформи, въпреки големите жертви, които тежат на плещите на нейния народ…”

Междувременно Димитрис Аврамопулос е предал доклада на Сметната палата за репарациите на компетентния юридически съвет в държавата, за да направи оценка на съдържащите се в него данни и да подреди по важност гръцките претенции. Той обаче каза, че “от военните репарации остава открит въпросът за заема, който гръцката централна банка е била принудена да сключи с германските и италиански окупационни сили”.

Изявленията на Шойбле предизвикаха остри реакции в Атина. Ветеранът от войната Манолис Глезос заяви, че германският финансов министър “освен хегемон на държавите от Европа, е незапознат с историята”.

Представителката на ПАСОК Фофи Генимата каза, че въпросът за германските репарации е бил и остава открит за Гърция и че страната не бива да отстъпва от своите права.

Лидерът на партията “Независими гърци” Панос Каменос окачестви изказването на Шойбле като “предизвикателно” и повтори своето предложение гръцките искания за военни репарации от Германия да бъдат прикачени към годишния бюджет на страната.

Крайнодясната “Златна зора” пък предлага Гърция незабавно да спре плащанията и да приспадне от дълга към Германия окупационния заем, заявявайки, макар и да дава подслон на носталгиците за нацизма , че “е нужно национално ръководство, което да сложи край на… чуждото господство”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване