04/17/13 13:15
(http://www.klassa.bg/)

Германия предупреди Сърбия : Няма преговори за ЕС, ако не отстъпите за Косово

Германския външен министър Гидо Вестервеле твърдо предупреди Сърбия, че не може да разчита на започване на преговори за присъединяване към ЕС, ако не отстъпи контрола в Северно Косово, предаде „ИЮ Озървър“.
След среща с външния министър на Косово Енвер Ходжай в Берлин Вестервеле заяви също, че Брюксел трябва да започне с Прищина преговори за сключване на Споразумение за стабилизация и асоцииране, което предхожда като процедура присъединяването.
Думите на Вестервеле бяха изречени в навечерието на извънредния кръг от преговори между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС, които трябва да се проведат по-късно в сряда.
Първият дипломат на съюза Катрин Аштън отстъпи и се съгласи да приеме отново премиерите на двете балкански страни Ивица Дачич и Хашим Тачи, въпреки, че срокът за диалога изтече.
Берлин даде ясно да се разбере, че ако с посредничеството на ЕС не бъде постигнато споразумение за статута на Северно Косово, Германия няма да даде зелена светлина на срещата на върха през юни за старт на преговорите за еврочленство на Сърбия.
В северната част на Косово живеят около 40 000 сърби, които не признават институциите на Прищина и поддържат паравоенни отряди с подкрепата на Белград, отбелязва изданието.
Германия, както и САЩ отхвърлиха сръбското искане да се даде разширена автономия на населените със сърби общини. САЩ отхвърлиха и една алтернативна сделка, предложена от Белград – замяна на сръбски контрол в Северно Косово срещу албански етнически контрол в долината Прешево в южна Сърбия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване