04/17/13 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Мадуро получава тежко наследство от Чавес

Ройтерс

Николас Мадуро. Снимка: личен сайт

Новоизбраният венецуелски президент Николас Мадуро се изправя пред трудна икономическа панорама на ускоряваща се инфлация и забавящ се растеж, усложнена допълнително от скромната му изборна победа, оспорвана от опозицията.

Мадуро спечели с най-малката разлика на избори във Венецуела за последните 50 години след шумна кампания, чието начало бе поставено от кончината на Уго Чавес, починал от рак миналия месец.

Разточителните социални разходи на покойния президент, финансирани от безпрецедентен петролен бум, създадоха милиони последователи, а неговата подкрепа за Мадуро преди да почине изглежда очертаваше лесна победа за протежето му.

Вместо това победната разлика бе едва 1,6 процентни пункта и опозиционният кандидат Енрике Каприлес отказа да приеме официалния резултат. Той настоява за пълно преброяване на гласовете.

Усещането за слаб мандат на Мадуро би могло да породи съмнения сред разнородната управляваща коалиция, сформирала се около Чавес, в момент когато прекомерните държавни финанси принуждават новия лидер да намали голямата щедрост, финансирана от петрол, на която той разчиташе да гради репутацията си.

Повечето частни икономисти очакват силният икономически растеж на страната, която е членка на ОПЕК, да поеме надолу тази година на фона на съкращаването на държавните разходи след изобилното харчене през 2012 година, което бе основен двигател на икономиката и помогна на Чавес да бъде преизбран през октомври.

В същото време годишната инфлация може да се устреми към 30 % заради обезценяването на валутата и нарастващото парично предлагане, а периодичният недостиг на продукти като лекарства и царевично брашно вероятно ще остане проблем.

“Ще видим намаляване на правителствените разходи, най-значително в програмата за жилищно строителство, а обезценяването също ще ограничи растежа”, отбелязва Анхел Гарсия от консултантската компания Econometrica, която критикува правителството. “Ще бъде година на инфлация със стагниращ растеж”, допълва той.

Малко са обаче признаците, че ситуацията би могла да се превърне в същинска криза или да принуди Венецуела да обяви неплатежоспособност по дълга си.

Инвеститорите от Уолстрийт, които от години презират венецуелския социализъм, вероятно ще продължат да купуват изгодните и с висока доходност книжа на страната.

А поддръжниците на правителството отдавна се присмиват на мрачните прогнози на опозицията за икономически хаос, които като погледнем назад са били преувеличени или погрешни.

Само че предвид оспорването на лeгитимността му от опозицията Мадуро може да има малко възможност за прагматични мерки като премахване на византийската система на ценови и валутен контрол, която създаде икономически изкривявания.

Неговата победа с малка разлика може също така да опровергае спекулациите, че той се стреми към благоприятната за пазара подмяна на финансовия министър Хорхе Джордани, който бе начело на разширяването на държавния контрол от времето на Чавес.

РАЗХОДИТЕ СЕ ЗАБАВЯТ, РАСТЕЖЪТ СЕ ЗАБАВЯ

От програма за раздаване на пари на бедни майки до кампания за жилищно строителство, която осигури нови апартаменти на благодарни молители, избирателите бяха засипани с държавни пари през 2012 година като част от преизбирането на Чавес само месеци преди смъртта му.

Това бе финансирано отчасти с емисия облигации за две години на стойност близо 21 милиарда долара и най-малко 36 милиарда долара заеми от Китай. Тези разходи бяха решаващи за постигане на икономически растеж от 5,6 % за миналата година.

За тази година обаче много частни икономисти предвиждат 2 % или по-малко със забавяне на държавните разходи, както обикновено става след президентските надпревари. Разноските на централното правителство са намалели през четвъртото тримесечие на 2012 година спрямо предходното тримесечие, според данни на централната банка.

Държавната петролна компания PDVSA намали вноските си ...

Публикувана на 04/17/13 21:46 http://e-vestnik.bg/17363/bta-dnes/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване