04/19/13 12:07
(http://www.klassa.bg/)

6% разлика между ГЕРБ и БСП месец преди изборите

Малко над 6% разлика в подкрепата между ГЕРБ и БСП отчете националното представително проучване на НЦИОМ в самото начало на предизборната кампания преди вота на 12 май. Ако изборите бяха на 15 май, своята бюлетина за ГЕРБ биха пуснали 23,9%, а за БСП - 17,5%.

Според нагласите на избирателите към 15 май в парламента със сигурност влизат четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”. ДПС запазва третото място по електорална тежест. Не се променя и електоралната подкрепа за партия „Атака”. Сериозни шансове за депутатски места в 42-то Народно събрание има и Движение „България на гражданите".

Изследването показва, че ходът на предизборната кампания ще е решаващ за коалицията ДСБ-БДФ, като провала в коалиционното обединение с другата синя партия „Единство” не е повлияла на подкрепата на избирателите към тъмносините. Шанс да премине 4-процентната бариера има НФСБ.

Проучването на НЦИОМ отчита повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция „Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалиция от партии „ГОРДА България", за РЗС и за ВМРО.

55% избирателна активност

Малко над 60% от имащите право на глас българи заявяват, че ще гласуват сочи социологическо изследване на НЦИОМ. На основата на тези данни може да се допуска, че активността, която ЦИК ще отчете в края на изборния ден ще бъде около 55%, прогнозират социолозите.

В оставащото време от кампанията биха могли да настъпят известни промени в активността. Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните респонденти, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове.

Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.














btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване