04/19/13 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел още таи надежда да даде на Белград дата за преговори за еврочленство

Европейският съюз продължава да оказва натиск за постигането на историческо споразумение между Сърбия и Косово. В опит за уреждане на двустранните отношения между Белград и Прищина Брюксел отново призова лидерите на двете държави на преговори, предаде „Ройтерс”.

Преди дни еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обяви, че представянето на докладите за Сърбия и Косово се отлага. Надеждата беше за окончателно приключване на преговорите, което би отворило вратата за преговори за еврочленство пред Белград.

Предмет на преговорите е споразумение за прекратяване на етническото разделение на Косово, пет години след като то се отцепи от Сърбия, което евентуално да прокара път за място в ООН на последната страна, която изникна от руините на федерална Югославия.

Докато времето тече до решението в понеделник дали ЕС да препоръча начало на преговори за присъединяване със Сърбия, в сряда Белград отхвърли искането на бившата си провинция за място в ООН.

Сърбия заяви, че това би било равносилно на признаване на територията, която смята за люлка на своята нация. Косово, в което 90% от 1,7 милиона души са етнически албанци, заяви, че въпросът не подлежи на преговори.

И двете страни си заминаха, но Косово обяви, че неговият премиер, бившият бунтовнически лидер Хашим Тачи, е бил върнат от летището в Любляна по искане на ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.

„Делегациите се връщат в Брюксел. Диалогът ще продължи утре,” написа вчера в Туитър косовският министър за европейска интеграция Вльора Читаку. Ръководството на Сърбия запази мълчание, докато премиерът Ивица Дачич не излезе след продължили часове консултации със своите съюзници и заяви, че и той се завръща в Брюксел.

Сръбски представители заявиха, че двете страни са се договорили по 13 от 15 точки от предложението, което Катрин Аштън е съставила от предишните 8 кръга преговори.

















„Ройтерс”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване