04/19/13 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Венецуела: Ревизират резултатите на изборите

Венецуелският Национален избирателен съвет (НИС) съобщи, че ще извърши проверка на всички подадени на президентските избори бюлетини, отстъпвайки пред искането на опозиционния кандидат Енрике Каприлес, според когото проверката ще докаже, че той е новият президент, предаде АП.

Във вторник избирателната комисия обяви официално, че за държавен глава е избран Николас Мадуро, тъй като е получил 50,75% от гласовете, а Каприлес - 48,97%.

Венецуелската избирателна система се смята за една от най-съвършените в света,

защото е автоматизирана. След приключване на гласуването, бяха проверени 54% от подадените бюлетини в присъствието на представители на всички политически сили, чиито представители участват в изборите.

От днешното решение на НИС обаче следва, че предстои щателна проверка и на останалите 46% от гласовете.

Председателката на НИС Тибисай Лусена подчерта, че

не става дума за повторно преброяване на гласовете,

а за ревизия на бюлетините, които не са били проверени в изборния ден. За 10 дни ще проверим първата част от бюлетините, ще съобщим резултатите и ще продължим ревизията. Проверката ще отнеме общо 30 дни, уточни Лусена.

Каприлес заяви, че одобрява решението на избирателния съвет.

Проверката ще обхване най-малко 12 хил. урни с бюлетини и ние смятаме, че именно в тях се крият проблемите, за които нееднократно говорихме, каза Каприлес и призова сънародниците си да проявят търпение и да запазят спокойствие. Не водим борба срещу събратята си, които мислят различно, не се поддавайте на провокации и не падайте в клопките, заложени ни от властта, каза той.

















АП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване