04/19/13 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Квантовият компютър е факт

Австралийски учени предложиха успешен теоретичен модел за създаване на квантов компютър.

Специалисти от университета на Нов Южен Уелс са доказали възможността квантов бит – най-малкият елемент за съхранение на информацията в квантов компютър, да бъде разположен в ядрото на атома на фосфора.

Досега повечето теоретични модели на квантов компютър предвиждаха използването на вакуум като среда за бит. Това обаче водеше до голям процент на грешките в изчисленията. При предложената от австралийските специалисти технология той е намален и съставлява само 0,2 процента.

"Необходимо беше много време, за да се научим да създаваме битове, а сега ни очаква период на бърз прогрес – заяви в интервю за телевизионната компания Си Би Ес един от авторите на откритието проф. Андрю Дзурак. – Силицият ще остане главен материал за компютърните технологии, тъй като с него лесно се работи. Съществуват и алтернативни материали, но те не могат да изместят силиция – прекалено трудно е да се промени компютърната индустрия."

Според проф. Андреа Морело, друг автор на изследването, оттук до създаването на квантов компютър остават около 10 години.












БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване