04/19/13 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Транссексуални са кандидати за депутати в Пакистан

Асошиейтед прес

Когато Биндия Рана, транссексуален кандидат за изборите в Пакистан, обхожда врата по врата бедното предградие на Карачи, което се надява да представя, малцина се интересуват с кой пол се идентифицира тя. Хората ги е еня повече какво ще предприеме за справяне с уличната престъпност и спиранията на тока в квартала им, ако бъде избрана.

За първи път в историята на Пакистан транссексуални се кандидатират за избори. Това според тях е признак за прогрес в една консервативна страна, в която те дълго са били обект на малтретиране.

Транссексуалните са хора, които се представят пред света по начин, който не отговаря на пола им по рождение. В Пакистан това обикновено означава мъже, които се обличат като жени и носят грим. Те се идентифицират по-скоро с “трети пол”, а не като мъже или жени, но най-често искат да ги назовават с женското местоимение “тя” поради липса на местоимение за “трети пол”.

Рана винаги е била активна в квартала си и работи в организация, която защитава правата на транссексуалните и помага за решаване на проблема с бездомните деца и на други социални неволи. Но след като с постановление на Върховният съд от 2011 г. на членовете на транссексуалната общност бе разрешено да получат лични карти, в които са признати за различен от мъжете и жените пол, и им бе позволено да гласуват, тя решила да се кандидатира за изборна длъжност.

Рана ще се бори за място в провинциално събрание на националните избори на 11 май.

“Хората питат дали ще спечелим или ще загубим на изборите. Но аз спечелих още когато успях да подам документи като кандидат”, казва тя.

Постановлението на Върховния съд не споменава изрично, че транссексуалните могат да се кандидатират, но с получаването на личните карти и правото да гласуват пътят пред тях беше открит. Преди решението на съда транссексуалните можеха да си извадят лична карта само ако се представяха от мъжки пол.

Алмас Боби, председателка на Пакистанската фондация на транссексуалните (Pakistan Shemale Foundation), която защитава правата им, казва, че знае за поне пет транссексуални кандидатки, които ще участват в изборите. Две, включително Рана, се кандидатират в южния пристанищен град Карачи, и по една - в градовете Джелум, Гуджарат и Саргода в провинция Пенджаб.

“Върховният съд на Пакистан ни даде права. Сега и транссексуалните участват в избори и хилядите наши членове ще гласуват за тях”, каза Боби.

“Ако нашите представители успеят да стигнат до събранията, ще помогнат за по-доброто ни приемане в обществото”, допълни тя.

Ролите на мъжете и жените са ясно очертани в Пакистан и транссексуалните често са подлагани на тормоз и обиди дори от семействата си. Някои биват изгонвани от домовете си, когато са млади, и са принудени да проституират, за да се издържат.

Толерират ги единствено като танцьорки по време на сватби и други празненства, на които мъжете и жените са стриктно разделени. Между танците и дъжда от рупии, те трябва да се пазят от опипващите ги пияни гости.

Често може да се видят да просят по улиците, облечени в женски дрехи и гримирани. Мнозина печелят пари като орисници на новородени, което е отражение на разпространеното в Пакистан и други страни от Южна Азия суеверие, че Бог отвръща на молитвите на хора, родени онеправдани.

Самата Рана е била тормозена от семейството си, след като започнала да осъзнава на 12 години, че е по-различна от децата около нея. Когато навършила 14 години, избягала от дома си и си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване