04/19/13 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Франция официално разследва Саркози за либийска връзка през 2007 г.

Франция официално започна съдебно разследване срещу бившия президент Никола Саркози по обвинения, че в предизборната си кампания през 2007 г. е получил незаконно финансиране от либийския лидер Муамар Кадафи, заяви в петък държавният прокурор, цитиран от Ройтерс. Разследването утежнява съдебните проблеми пред Саркози, който според някои може да се кандидатира отново за президентския пост след загубата си миналата година – загуба, която му отне имунитета срещу съдебно преследване. Според прокуратурата разследването е започнало след показания на френско-ливанския бизнесмен Зиад Такиедин, който е обект на отделно следствие. Саркози прие либийския диктатор Муамар Кадафи в Париж през 2007 г., но винаги е отричал незаконни действия. Финансирането на неговата успешна президентска кампания през тази година е обект и на друго разследване - за връзки между неговата дясноцентристка партия Съюз за народно действие и най-богатата жена във Франция, наследничката на империята за козметика L'Oreal Лилиан Бетанкур.
Миналия месец започна официално разследване и по обвинения, че Саркози се е възползвал от умственото състояние на 90-годишната жена, за да получи предизборно финансиране.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване