04/21/13 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Алишер Усманов е най-богатият човек на Острова

Руският бизнесмен Алишер Усманов беше поставен под №1 по богатство във Великобритания в класацията на в. "Сънди Таймс". Неговото състояние е оценявано на 13,3 млрд. паунда (20,3 млрд. долара).

59-годишният магнат, чийто делови път е започнал с производството на найлонови торбичски, днес е собственик на гигантския металургичен холдинг Маталоинвест и притежава близо 30% от акциите на британския футболен клуб Арсенал. Освен това има сериозно присъствие в mail.ru, най-голямата интернет компания в Русия, както и значителен пакет от акции в листвания в Лондон и Москва мобилен оператор MegaFon. Стоманеният магнат Лакшми Митал, който в продължение на 8 г. беше начело на класацията на "Сънди Таймс", е детрониран на четвърто място със своите 10 млрд. паунда – с 2,7 млрд. по-малко, отколкото през 2012 г.
На второ място е собственикът на Warner Music Лев Блаватник, чието богатство се е увеличило с 3,4 млрд. паунда за година и вече е 11 млрд. паунда. Роденият в Русия медиен магнат, който сега има американско гражданство, продаде миналия месец дела си в газовия гигант TNK-BP за 2 млрд. паунда.
На трето място са братята Шри и Гопи Хиндуджа, контролиращи базирания в Лондон конгломерат Hinduja Group, оценявани на 10,6 млрд. паунда.
Собственикът на Челси Роман Абрамович, чието богатство идва от петрола, отстъпи с две места назад в списъка и в момента е пети с 9,3 млрд. паунда.
Ново име сред първите 20 в класацията е саудитският бизнесмен Мохамед бин Иса ал Джабер – той е 15-ти със своите 4,5 милиарда.
В 25-тата класация на "Сънди Таймс" има 88 милиардери, увеличение с 11 в сравнение с 2012 г. При първото издание – през 1989 г., те са били едва 9.
Общото богатство на 1000-та най заможни на Острова възлиза на 450 млрд. паунда, като първите 200 от тях контролират 318,2 милиарда паунда.
















АФП



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване