04/21/13 15:29
(http://www.klassa.bg/)

Г-20: Глобалната икономика избягна част от "големите основни рискове"

Според финансовите министри от Г-20 глобалната икономика е избегнала част от "големите основни рискове", като продължава и подобрението на финансовите условия. Но глобалният растеж продължава да бъде прекалено слаб, а безработицата остава прекалено висока в редица страни. Икономическото възстановяване остава непостоянно и прогресира с различна скорост при развиващите се пазари, които преживяват относително силен растеж. При САЩ, който демонстрира постепенно засилване на частното потребление и при възстановяването в еврозоната, което като цяло все още тепърва трябва да се материализира, се казва в комюникето след срещата.

Според Г-20 политическата несигурност, частният процес на деливъридж, изоставането във фискалните реформи, повреденото кредитно посредничество и все още незавършеното ребалансиране на глобалното търсене, продължават да натежават върху перспективите за глобалния икономически растеж. Средносрочните предизвикателства също присъстват в много икономики, включително и в тези с фискална устойчивост и финансова стабилност, се посочва в комюникето.

Финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 обещаха да следят за "нежелани" странични ефекти от продължаващите агресивни стимулиращи мерки на централните банки, целящи да помогнат за по-бързия и силен икономически растеж. Паричните политики ще трябва да бъдат директно насочено към вътрешната ценова стабилност и продължаващата подкрепа за икономическия растеж", се казва в общото изявление на Г-20, цитирано от БНР.

В комюникето, оповестено след края на тяхната двудневна среща във Вашингтон, се призова и за по-голяма настойчивост от властите в еврозоната за създаването на единния европейския банков съюз. Г-20 също така обещаха, че всички страни-членки остават ангажирани към по-бърз прогрес за достигане на по-гъвкав режим на обмен на валутните курсове и за избягване на "конкурентната девалвация" на техните валути.

Г-20 отново повториха своята позиция от предишната среща през февруари в Москва за валутните курсове на обмяна. Те потвърдиха ангажимента за по-бързо придвижване към по-гъвкави обмени курсове. Страните ще се въздържат от конкурентна девалвация и няма да поставяме цели за нашите валутни нива на размяна с конкурентни намерения. Отново повтаряме, че прекомерната волатилност на финансовите потоци и безредните движения на валутните пазари имат негативно отражение върху икономическата и финансова стабилност, се каза в комюникето.

Конкретно за еврозоната, Г-20 подчертаха необходимостта да се разшири основата на икономическия и валутен съюз, включително чрез спешно придвижване към банков съюз, по-нататъшно намаляване на финансовата фрагментация и продължаващо засилване на финансовите баланси на банките.

В своето комюнике Г-20 призовават икономиките с големи излишъци - такива като Китай и Германия - да обмислят предприемането на по-нататъшни стъпки за повишение на вътрешното потребление. Ние ще продължим да прилагаме амбициозни структурни реформи, за да повиши нашия растеж потенциал и за разкриване на работни места, обещаха финансовите лидери от Г-20.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване