04/21/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

"Ейли 2" с две балетни вечери в НДК

"Ейли 2" е първият афроамерикански балетен театър, който гостува в България в края на своето европейското турне. Трупата ще представи седем балета в две вечери в НДК - на 24 и 25 април. Гастролът е в рамките на проекта "Американски балет за България". Първата вечер публиката ще види балетите "Отзвуци", "Зовът", "Преследване" и "Откровения", а втората - "Ръждив", "Досконджо", "Един забравен миг" и отново "Откровения". А на 22 април артистите ще гостуват на шоуто Dancing Stars по Нова телевизия. За почти 40-години - от 1974-та - най-популярният смесен танцов театър в САЩ- Alvin Ailey Dance Theater (alvinailey.org) е получил аплодисменти и признание в цял свят. "Отзвуци" е постановка на виетнамски хореограф, който със средствата на танца разказва спомени от живота си във Виетнам и преселването му в Америка.
В "Зовът" под звуците на завладяващо изпълнение на хор на сцената стои жена, чиято дълга пола изпълва пространството.

"Преследване" е атлетична хореография с гръмовен перкусионен саундтрак, която "препуска" от модерните спортове до гладиаторските ритуали.

"Откровения" - може би най-известната хореография на самия Алвин Ейли - в ритъма на религиозни песнопения, госпъл и блус води публиката до истинско трансцедентално преживяване. Произведението е поклон на хореографа към традицията на неговите корени.

Трупата, за която казват, че е родена от "паметта на кръвта", обикаля земното кълбо вече почти половин век, прескача ограниченията на религия и националност, и се превръща в емблема на модерния танц.

"Ръждив" е постановка на френски хореограф, а "Досконджо" - соло по две части от Соната за виолончело и пиано на Шопен.

"Един забравен миг" е дело на млад американски хореограф по оригиналната музика на Деймън Уайт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване