04/21/13 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Лондон не дава паунда на независима Шотландия

Британският финансов министър Джордж Озбърн изрази съмнение, че Шотландия ще може да запази като своя национална валута паунда, ако на референдума през 2014 г. гражданите на страната гласуват за независимост.

Валутният съюз може да съществува само в рамките на политически и икономически съюз, подчертава Озбърн. Референдумът трябва да се проведе на 18 септември 2014 г. и тогава шотландците ще трябва да отговорят на въпроса: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?". Шотландският първи министър Алекс Салмън и Шотландската национална партия искат да запазят лирата стерлинга в случай, че отговорът на референдума е в подкрепа на независимостта. В публикувана днес на интернет страницата на финансовото министерство статия Озбърн и главният секретар на подчиненото му ведомство Дани Александър обаче подчертават, че това не е толкова просто. Британското правителство е подготвило за публикуване във вторник доклад за последствията за британската валута в слечай, че Шотландия обяви независимост. Всички британски партии искат Шотландия да остане част от Обединеното кралство и убеждават нейното 5,3-милионно население, че ще е по-добре под управлението на кралицата.


















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване